-Her sitter me og meiner ein ting, i morgo sitter folk på Ulefoss og meiner det stikk motsatte

Sveinung Børte

Slik oppsummerte Sveinung Børte (83) meningsforskjellene innad i Nome om kommunesammenslåing. Godt over 200 lundeheringer møtte frem i kantina på yrkesskolen onsdag kveld.

Det er ingen overdrivelse å si at gårsdagens folkemøte heller kraftig mot et ja til sammenslåing i Midt-Telemark, og at inntrykket ble forsterket av det store fremmøte. Men også nei-siden høstet stor applaus for flere av sine innlegg.

Tidligere meningsmålinger har stadfestet at folk i Nome er delt i dette brennhete spørsmålet.

I Holla-området, der knappe 60 prosent av innbyggerne bor, går meningene trolig i motsatt retning.

Spenningen knytter seg derfor til om ulefossingene i like stor grad vil flokke seg til kveldens møte i Storsalen på Ulefoss Samfunnshus.

Artikkelen fortsetter under bildet

-Legge seg under Bø
-Her sitter me og meiner ein ting, i morgo sitter folk på Ulefoss og meiner det stikk motsatte. Er det harmoni? sa altså Sveinung Børte (83) på klingende dialekt, og til stor forlystelse i salen, selvsagt.

Børte kvitterte på en uttalelse fra Hans Olav Lahus fra «Ja til Nome», som mente at Nome etter 50 år, fremstår som en samkjørt enhet, med potensial til fremtidig vekst.

-Dette blir ikke å slå seg sammen med Bø, men å legge seg under Bø. «Elt te Bø» er ikke tatt ut av løse lufta, sa Lahus.

Borghild Hardang Hanto var inne på noe av det samme som Børte, da hun nevnte at lundefolk har mer til felles med bøheringer enn ulefossinger.  

Oppmøtet på folkemøtet i Lunde nå i kveld kan ta pusten fra de fleste. Godt over 200 til stede!

Posted by Kanalen on 9. mars 2016

Folksomt i kantina på Nome videregående skole, avdeling Lunde onsdag kveld. 

Spørsmål og innlegg 
Som annonsert startet folkemøtet med informasjon om regjeringens kommunereform og presentasjon av intensjonsavtalen mellom Nome, Bø og Sauherad, før de to grupperingene «Ja til Nome» og «Ja til Midt-Telemark» fikk holde sine appeller.

Deretter ble det åpnet for spørsmål og innlegg fra salen.

De aller fleste gav her uttrykk for at de ønsker sammenslåing i Midtfylket. Men Jan Sigurd Fiskodde har liten tro på innsparinger i en ny kommune.

-Jeg klarer ikke se for meg innsparinger på administrasjon, sa han.

- Slik var folkemøte i Helgen

Dyrt med legevakt
Thora Lise Roppestad ville vite hvilke konsekvenser en sammenslåing får for kommunale skatter og avgifter, samt om det blir mulig å etablere en lokal legevaktsordning i Midt-Telemark.

Forhandlingsutvalget ved ordfører Bjørg Tveito Lundefaret, Hans Jørgensen og Torunn Brukåsa Kleiva, måtte imidlertid skuff på begge punkter. Ingen kunne love lavere avgifter, og en lokal legevaktordning i Midt-Telemark vil koste flesk og sitter langt inne, ifølge forhandlerne.

De øvrige som tegnet seg på talerlista, og som sa ja til sammenslåing var: Else Sæterdal, Tore Hogga, Henning Hanto, samt kommunestyrerpolitikerne Lisa D. Paulsen (AP) og Gry Anette Rekanes Amundsen (FrP).  

Artikkelen fortsetter under bildetThora Lise RoppestadThora Lise Roppestad


Ingen regnstykker stemmer
Else Sæterdal sa hun gjerne vil ta del i den store veksten i Bø og at en større kommune gir et bedre lokaldemokrati. Henning Hanto var mer skeptisk til alle tallene som flyr i lufta:
-Det eneste vi kan være sikre på, er at ingen av regnestykkene stemmer, sa han, men la til at Nome må være med på utviklinga, og at sammenslåing er det riktige.

Fra nei-grupperingen, som altså kaller seg «Ja til Nome», deltok både Hans Olav Lahus og Jan Thorsen med flere innlegg. Thorsen presenterte også «Befolkingsløftet» som du kan lese mer om i dagens Kanalen. Målet med tiltakspakken er å skaffe 300 nye innbyggere til Nome, og derigjennom styrke kommuneøkonomien.

-Samarbeide om boligutvikling
Fra aksjonsgruppa «Ja til Midt-Telemark» deltok Arne Gavle, Kristian Hanto, Hanne Kjersti Hogga, og Hans Storli med flere innlegg.

-I Midt-Telemark kan vi samarbeide om boligutvikling, sa Hogga blant annet. 

 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok