Nei til sammenslåing – mot seks stemmer

Seks representanter i Nome kommunestyre stemte torsdag kveld mot resultatet av folkeavstemningen 10. april. Samtidig valgte et overveldende flertall å følge folkets råd. 

Tor Espen Simonsen

OPPDATERING: Kommunestyret i Sauherad har torsdag kveld sagt ja til å gå i forhandlinger om en ny intensjonsavtale mellom Bø og Sauherad. Politikerne i Bø har åpnet for det samme, melder Bø blad.  

De seks ja-stemmene kom fra varaordfører Stig Kjeldal (H) og hans partikollega Jarl Håvard Borgen, samt FrPs fire representanter.

-Jeg har landet på at jeg vil lytte til egen regjering, eget styre, mine egne velgere og ikke minst valgprogrammet vårt, sa nyvalgt varaordfører, Stig Kjeldal, før han stemte ja til intensjonsavtalen.

–Uttrykker manglende respekt for dyptliggende demokratiske prinsipper, sa APs Knut Dahl om mindretallet.

Stig Kjeldal
Stig Kjeldal (H)

LES OGSÅ: Nå leverer Drangedal Sparebank banktjenester på Krøsset 

«Fua føre seg»
Samtidig var det kjent at det desidert største partiet – Nome AP – samlet ville følge resultatet av folkeavstemningen. AP-gruppa vedtok å binde sine representanter på et møte mandag kveld.

En rekke av partiets folkevalgte entret likevel talerstolen for å uttrykke at de i realiteten stemte mot egen overbevisning.

Blant disse var gruppeleder Lisa Dawn Paulsen:

-I dag stemmer jeg ikke med hjertet, men jeg stemmer sammen med flertallet i Nome som har sagt nei i folkeavstemningen, sa Paulsen.

-Jeg stemmer nei med tungt hjerte. Dette blir som de sier i Bø: «å gå med fua føre seg», sa Bjørn O. Nordskog (AP).

Lisa d paulsen
Lisa D. Paulsen (AP)

-Grep ikke muligheten
Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (AP) sparket til politiske motstandere og uttrykte bekymring for fremtiden.

-Vi har hatt en god involvering av innbyggerne i Nome, men debatten har dreid seg for mye om lokalisering og om hvor mye Bø kan få kloa i. Jeg beklager den retningen debatten tok, og at Nome nå antagelig blir den tapende part i Midt-Telemark. Vi burde grepet muligheten, men lot økonomiske lokkemidler gå fra oss, sa ordføreren.

Hun tok samtidig et oppgjør med enkelte politiske motstanderes håndtering av valgkampen, og viste blant annet til «tidligere ordførere» (Ole Moen og Jan Thorsen) og avgått varaordfører Hans Jørgensen.

LES MER: Disse brukte stemmeretten 10. april

Nei til arbeidsplasser - nei til penger
FrPs Gry Anette Rekanes Amundsen støttet seg til at partiet gikk til valg på sammenslåing da hun formelt varslet at partiet ikke følger folkeavstemningen.

-Vi stemmer overens med vårt valgprogram. De som stemmer mot intensjonsavtalen i dag, stemmer mot en usedvanlig god avtale. Det er de som trenger kommunens tjenester aller mest som nå blir skadelidende, fordi det var så viktig at rådmannens kontor skulle ligge på Ulefoss, sa Rekanes Amundsen.

-Det ligger i saken at vi kunne fått 50 millioner i engangsstøtte, 250 millioner i inndelingstilskudd og 300 millioner i effektiviseringsgevinst. Dette skal man nå si nei til. Vi sier nei til penger. Vi sier nei til flere arbeidsplasser - og enda flere arbeidsplasser i fremtiden, sa Rekanes Amundsen videre.

LES OGSÅ: Con-Form går så det suser 

Lyttet til egne velgerne
Mest overraskende var det nok at Høyres lokallagsstyre har vedtatt å oppfordre sine folkevalgte å stemme ja til intensjonsavtalen.

Både varaordfører Stig Kjeldal og Jarl Håvard Borgen valgte å lytte til styrets oppfordring, mens tredjemann i Høyre-gruppa, Hans Jørgensen, fulgte kommunestyreflertallet.

-Jeg fikk en del «slengere» (ekstrastemmer, journ), som førte til at jeg ble løftet fra sjetteplass og opp til tredjeplass på lista i valget i høst, som har å gjøre med at jeg i 15 år har vært veldig klar og tydelig på at jeg er for sammenslåing, sa Borgen. Han malte samtidig et dystert bilde for Nome kommunes fremtid som selvstendig kommune.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok