Nå blir det monument her

I et raskt telefonmøte fredag formiddag vedtok formannskapet i Nome å overta eierskapet til det såkalte «kumlokkmonumentet» i rundkjøringa på Ulefoss. Monteringen starter allerede i neste uke.

rundkjoring ulefoss2

Tor Espen Simonsen

Det er Vakre Ulefoss og Aud Köller som har lansert ideen og kjørt saken frem.

Lokal industri
Monumentet er laget av Ulefos Jernværk AS og inneholder elementer av gategods i støpejern.

Tanken er å hedre hjørnesteinsbedriften og vise frem den lokale industriens nøkkelprodukter - som kumlokk. Selve monumentet er ferdigprodusert og venter på montering.

Tar lys-regningen
I lengre tid har prosjektet imidlertid blitt satt på vent grunnet kravet fra Statens Vegvesen om nye gatelys i rundkjøringen.

Etter en lang prosess har Vegvesenet imidlertid selv gått med på å ta regningen på 234 tusen kroner for gatelysene. I tillegg har prosjektet fått 263 tusen kroner fra Sparebankstiftelsen Telemark – Holla og Lunde, samt 125 tusen kroner fra Nome kommune.

Og Ulefos Jernverk har altså gjort jobben med selve monumentet.

Byggestart er ventet innen kort tid.

Saken fortsetter under bildet

monument rundkjoringSlik blir det: Denne illustrasjonen viser hvordan rundkjøringen vil se ut når det nye monumentet er på plass. 

Fullfinansiert 
Den viktigste årsaken til at kommunen nå overtar eierskapet fra Vakre Ulefoss, er at man da kan få refundert momsen i forbindelse med investeringene. Det bidrar til å fullfinansiere arbeidet. 

Det vil koste rundt 1000 kroner i året i strøm å lyssette selve monumentet, og Vakre Ulefoss har tatt på seg arbeidet med å drifte og holde orden i rundkjøringen.For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok