Sier ja til nye samtaler om sammenslåing

Et flertall i Nome kommunestyre har i kveld sagt ja til å gå i nye samtaler med Bø og Sauherad om kommunesammenslåing.

Tor Espen Simonsen

Dersom Bø og Sauherad også åpner for samtaler, og det fremforhandles en ny intensjonsavtale, vil saken komme opp til endelig avgjørelse i kommunestyret før jul.

Regjeringen har satt fristen til 31. desember.

Med lua i hånda
Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret beskriver torsdagens debatt som «ordentlig og ryddig» og er glad for utfallet. Men hun er slettes ikke sikker på at det nå går mot sammenslåing i Midt-Telemark:

Først må Bø og Sauherad si seg villig til nye forhandlinger, påpeker hun.

Dernest må Nome kommunestyre akseptere en ny intensjonsavtale.

-Vi må stikke fingeren i jorda og innse at Bø og Sauherad sitter med bedre kort på hånda når vi kommer med lua i hånda til forhandlingsbordet, sier Tveito Lundefaret.

Ikke høring
Det var et flertall på 16 representanter, mot et mindretall på 13, som sa ja til nye forhandlinger. Et forslag fra Nome FrP om å legge spørsmålet ut til innbyggerhøring ble avvist.

Mindretallet, anført av Nome SP, foreslo å legge saken død – og forholde seg til resultatet av folkeavstemningen 10. april, der innbyggerne altså sa nei.

To punkter
Varaordfører Stig Kjeldal (H) fremmet forslaget som torsdag kveld ble vedtatt.

Vedtaket lyder slik i to punkter:
1. Nome kommune ønsker å ta saken om sammenslåing med kommunene Bø og Sauherad opp til ny behandling innen 31.12.2016.
2. Nome kommune inviterer kommunene Bø og Sauherad til nye forhandlinger om sammenslåing av kommunene i Midt Telemark. Et eventuelt forhandlingsresultat må foreligge før Nome kommunestyre tar saken opp til endelig behandling.

Ikke sikkert
-Folket sa nei 10. april og kommunestyret sa nei i forrige runde. Hvordan forsvarer du at dere har snudd i saken, Bjørg?

-Det har vært mye tankevirksomhet hos alle representantene rundt dette, og alle har tenkt nøye gjennom saken på nytt. Jeg legger ikke skjul på at det er krevende, men samtidig er det så mange statistikker som peker feil vei for Nome at vi må løfte blikket for å ivareta innbyggerne - og for å få fart på kommunen vår. Vedtaket i dag er første skritt, men det er ikke på langt nær sikkert at dette blir en realitet.

Trist for demokratiet
-Det er trist for demokratiet når vi har spurt folket om et råd, men kort tid etterpå sier at rådet ikke er bra nok, sier SPs Torunn Brukåsa Kleiva til Kanalen.

-De aller fleste partiene lovet i valgkampen å respektere folkeavstemningen, og det er heller ikke sant at det er så mange nye momenter i saken. Både inntektssystemet, ROBEK og sammenslåingen av Bø og Sauherad var ting som var oppe i debatten i vinter. Det er riktig at vi vet mer konkret om disse forholdene nå, men vi var kjent med at mye av dette kunne skje, legger Brukåsa Kleiva til.For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok