Da Khrusjtsjov møtte Thor Tjønnås

Helt uforberedt sto lundeheringen Thor Tjønnås (82) ansikt til ansikt med Sovjetunionens mektige leder, Nikita Khrusjtsjov. For Thor ble øyeblikket uforglemmelig.

Kristian Karlsen

Nikita Sergejevitsj Khrusjtsjov var leder av Sovjetunionen fra 1953-1964. Trolig er han mest kjent for episoden da han slo skoen sin i talerstolen under et FN-møte, men han var også den første sovjetiske leder som besøkte USA.

Boris Gleb
På 1960-tallet var Thor Tjønnås ansatt som elektriker for et norsk firma i Boris Gleb, som ligger kun få kilometer fra side Kirkenes inne på Russisk side.

Arbeidet her gikk hovedsakelig ut på å bygge en ny kraftstasjon i perioden 1960 til 1963.

-Det var pappa (Ola Tjønnås) som fikk meg med på dette da jeg på den tiden jobbet på Hydro i Porsgrunn. Jeg var ikke vanskelig å be, selv om vi, min kone Marit og min datter Sylvi, nettopp hadde bosatt oss på Flåtten med kort vei til min arbeidsplass, forteller Tjønnås.  

En uke i lastebil
Familien Tjønnås kastet seg rundt og solgte boligen i Porsgrunn og bare tre dager senere var Thor på vei til sin fremtidige arbeidsplass i Boris Gleb. Reisen gikk med fly til Bodø og hurtigruta til Kirkenes, der far Ola hentet ham i bil. Den øvrige familien med kona Marit, datteren Sylvi, Olas kone Signe samt onkel og svoger, kjørte hele veien fra Porsgrunn til Russland i en gammel Comer lastebil med plan.

Denne turen tok om lag én uke og vil for mange i vår moderne verden virke nærmest uforståelig.


Thor og Marit Tjønnås 

Møtet med Khrusjtsjov
Ikke lenge etter at familien hadde funnet seg til rette kom den sovjetiske statslederen Khrusjtsjov på uanmeldt besøk. Dette skulle bli et minne for livet for den nyansatte og da 25 år gamle elektrikeren fra Lunde.

-Det var på en ettermiddagsvakt i oktober 1962 jeg fikk høre at Khrusjtsjov hadde ankommet Boris Gleb. Jeg tok med meg kameraet og ruslet bortover dit en liten folkemengde hadde samlet seg. Her klatret jeg opp på en betongbil slik at jeg fikk en god vinkel å ta bilder . Så fikk statslederen øye på meg og mitt lange skjegg, som var noe uvanlig for den tida. Han pekte på meg og ropte, «boroda, boroda» som visstnok skal bety «skjeggemann kom hit», forteller Thor Tjønnås.

Slo armen rundt verdens mektigste mann
-Da måtte jeg jo ned å treffe denne tykkfalne gubben. Jeg kjente ham igjen fra bildet der han slo skoen i talerstolen på et møte i FN bare to år tidligere. Han var vennlig og spurte hva jeg drev med. Jeg svarte «elektriker», på russisk, for det var noe av det lille jeg kunne. Da slo han armen rundt livet mitt og jeg ville ikke være dårligere og la storarmen min over han: Kunne han ta på meg, så kunne jeg ta på han, humrer Thor.

Bildene gikk verden rundt
Møtet, som bare varte noen minutter, ble et minne for livet for lundeheringen som tjente til livets opphold i Sovjetunionen. Men historien sluttet ikke der.

I de påfølgende dagene ville alle snakke med Thor, og nyhetsbyråene sendte bildene fra hendelsen verden rundt.

Se video der Thor Tjønnås forteller historien om møtet med Sovjets leder her 

Tjente godt
Arbeidet med byggingen av kraftstasjonen gikk sin gang og lønnen var svært god sammenlignet med den ordinære utbetalingen han hadde hatt på Hydro. Tjønnås tjente cirka 50 kroner timer, noe som tilsvarer en timelønn på 650 kroner timen i dag, og både han og kona Marit minnes en fin tid.

-Vi fikk god kontakt med russerne og Thor fikk også tilsnakk av sjefen sin for at det ble for mye. Vi bodde i en liten brakke og jeg minnes vi feiret nyttårsaften der to ganger, forteller Marit Tjønnås, før hun legger til:  

-En dag fikk vi også besøk av to ukjente unge menn. Vi tenkte ikke noe mer over det og inviterte dem på kaffe. I ettertid ser jeg at dette var KGB-agenter.

Minus 40 grader
Thor Tjønnås hadde norsk telefonlinje inn til brakka der han blant annet kunne kontakte Kola Kraft, og importere strøm dersom de mistet kraften fra russiske linjer i lenger en to timer. På grunn av kulden som ofte kom ned på minus 40 grader var strøm helt nødvendig for å at alt ikke skulle fryse til is.

Ny bil og familielykke
Før ekteparet Tjønnås vendte nesen hjem til Lunde, julen 1963, etter et treårs eventyr i Sovjetunionen, kjøpte Thor seg en splitter ny, blå Ford Anglia til 18 tusen kroner. Med på hjemturen fulgte også Hans Tore, et nytt tilskudd til familien som ble født på sykehuset i Kirkenes.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok