Gir bort sneglevåpen til 700 husstander

Nome Hagelag fortsetter kampen mot brunsegla som igjen invaderer folks hager. Laget sitter på 700 liter maltkorn fra Aas Bryggeri som skal deles ut til innbyggerne i Nome. Maltkornet er tilsatt bakterier som skaper en dødelig epidemi blant de beryktede sneglene.


Tor Espen Simonsen

(NB: I dagens Kanalen står det feilaktig at "sneglemiddelet" deles ut lørdag. Riktig dato skal være fredag 16. juni, kl. 15.00-17.00. -Red.)

-Dette er tilbakebetaling for all støtten vi har fått fra lokalbefolkningen gjennom mange år, sier hagelagsleder Anne-Jorunn Strand. Laget har hatt stand på Minidyrsku’n i 15 år, og salget av både blomster og lodd har gitt gode inntekter til klubbkassa.

Effektivt andre steder
Nå kommer overskuddet innbyggerne i Nome til gode, og brukes direkte i kampen mot brunsneglen – denne beryktede og slimete skapningen som i disse dager invaderer folks hager og spiser ned alt fra blomster til nyttevekster. Nome Hagelag har skaffet et middel som har vist seg svært effektivt andre steder i landet.

Snegle-snadder
I en henger på Lanna ligger nærmer ett tonn kokt maltkorn og gjærvæske fra ølindustrien i Drammen. Erfaringsmessig er denne smørja som «snadder» å regne for brunsneglene og når maltet plasseres ut i terrenget vil lukten tiltrekke seg «skadedyret».

Maltmassen tilsettes nematoder før den deles ut til lokalbefolkningen neste lørdag. Nematoder er små, usynlige rundormer som bærer i seg en type bakterier som i sin tur tar livet av sneglene. Bakterien sprer seg deretter til andre snegler på grunn av kannibalisme innad i arten. Dermed skapes en lokal epidemi som ifølge Hagelaget vil redusere problemet de fleste steder.

Bakteriene og rundormene skal være ufarlige for husdyr og mennesker.

-Det finnes mange typer nematoder, men den som brukes her går kun på snegler, sier Strand. Hun legger også til at det ikke er nematodene i seg selv som dreper, men bakterier som er tilsatt i disse.

Nok til ett mål
Fredag 16. juni kjøres hengeren, som dufter at søt malt og gjær, ned til Ulefoss torg, der alle som vil kan få utdelt en porsjon.

-Det blir én liter til hver husstand, noe som er nok til cirka ett måls tomt. Folk må selv ta med emballasje, og vi anbefaler at nematodene spres på tomten allerede sammen dag for best effekt. Cirka én spiseskje hver 15. meter rundt tomta, samt i områder du vet det er mye snegleaktivitet, skal være tilstrekkelig. Men effekten blir sterkest dersom hele nabolag går sammen om innsatsen.

-Dette vil nok ikke utrydde brunsneglene, med det vil minske problemet, sier Strand, som viser til erfaringer både fra Notodden og Konnerud. Billigere Fremgangsmåten som nå blir prøvd ut i Nome, kalles Konnerud-modellen, der en undersøkelse har vist at hageeiere merker dramatisk reduksjon i snegleaktiviteten etter spredning av maltkorn med nematoder.

Suksessen henger sammen med bruken av kokt maltkorn.

-Et alternativ er å blande ut nematoder i vann og spre dette rundt på tomta. Men da må du vite at det er snegler der du sprer nematodene, det må helst være regnvær, du må bruke store mengder nematoder og det koster mye penger. Det å blande nematodene i maltkorn har flere fordeler. Blant annet tiltrekkes sneglene av maltet, og nematodene kan holde seg i live over lengre tid i massen, sier Strand.

FAKTA: 
KONNERUD-METODEN
** Metoden er utviklet av Konnerud Hagelag og ble tatt i bruk sommeren 2015 med gode resultater. n Metoden får størst effekt når mange i et område deltar.
** Massen som brukes består av kokt maltkorn og gjærvæske fra ølindustrien, tilsatt nematoder. Den lukter ikke vondt.
** Nematoder er rundormer mindre enn én millimeter lange. n Nematodene som brukes mot snegler er tilsatt bakterier snegler ikke tåler.
** Infiserte snegler blir syke, slutter å spise og dør i løpet av en ukes tid.
** Siden brunsnegler er kannibaler gir bruk av nematoder god langtidseffekt. Friske snegler infiseres av døde artsfrender.
** Disse nematodene går bare på snegler og er ufarlige for mennesker, hunder, katter og andre dyr.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok