Kanalen tok vannveien

Kanalen mønstret denne uka på MS Victoria, for å oppleve Nome gjennom turistene øyne. Signalene fra reiselivsbransjen og aktørene på Telemarkskanalen tyder på en god sesong på vannet i sommer og passasjerene skryter av tilbudet.

Hege Dorholt

Det er tirsdag formiddag og ved slusene på Ulefoss ligger MS Victoria klar for avgang oppover Telemarkskanalen. Langs brygga står turister fra inn- og utland og venter på å få stige om bord i Kanaldronninga. Oppe på gamle Ulefoss bru har en håndfull skuelystne tatt oppstilling for å få med seg slusingen, og noen lokale patrioter har også møtt opp for å ønske rutebåten god seiling.

Vokste opp ved Telemarkskanalen
På en slik solfylt dag er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor mange velger å legge ferien til Nome.

Mens passasjerene benker seg for å nyte utsikten på fremre dekk, strømmer informasjon om reisen, båten og sluseanleggene over høyttalerne, og Victoria setter kursen for Lanna og Eidsfoss.

Dagens kaptein, Roy Glemmestad, styrer med stødig hånd, noe han har gjort hver sommer siden 1995.

-Jeg vokste opp ved Telemarkskanalen i Vrådal og har jobba både på dekk og i maskinrommet før jeg ble kaptein, forteller han.

Historiene er mange, men én ting har gjort særlig stort inntrykk på den erfarne kapteinen.

-Å få være med på «Minutt for minutt» i 2012 var veldig moro. Da var det en enorm aktivitet langs kanalen og en fantastisk stemning.

Nede på soldekket er turistene raskt oppe med mobiltelefoner og speilrefleks idet Ulefos Hovedgaard troner frem bak trærne på høyden over Trillebårbyen.

LES MER: Kanalen som eAvis 

Har drømt om kanaltur
På en av benkene finner vi ekteparet Øyvind og Gina Ekeberg fra Lier.

-Dette er en reise vi har drømt om å ta og snakket om i flere år, forteller Øyvind. Paret har sett deler av distriktet fra landeveien tidligere, og endelig passet det å utforske vannveien helt fra Skien til Dalen.

-Det har vært en veldig fin opplevelse og vi er godt fornøyd så langt, sier Øyvind.

-Jeg synes det er fascinerende å se sluseanleggene og hvordan de fungerer, legger kona Gina til.

Ifølge daglig leder i Skien Dalen Skipsselskap, som eier og driver MS Victoria, Janne Lindgren, er interessen rundt kanalferie stigende.

-Jeg har ikke konkrete tall for sesongen ennå, men det er klart at vi har hatt en fin liten økning i forhold til i fjor, som også var en bra sommer, sier hun.


Kaptein Roy Glemmestad 

Fra USA og Saudi Arabia
For passasjerene gikk om bord på Ulefoss er det klart for den første slusingen.

Eidsfoss sluser med vassdragets høyeste port nærmer seg, og fremdekket fylles med folk. Når slusevokterne slipper vann inn i kammeret trommer flere kubikk mot båtsiden og bruset stilner all prat. Vannet danner en fin yr som legger seg på kameralinsene og vitner lydnivået vitner om kreftene som er i sving for å løfte oss videre opp i vassdraget.

-A unique and amazing experience, sier Carl Abella fra Washington DC.

LES MER: NRKs sommertog kommer til Lunde 

Han driver selv reiseselskap i USA og har latt seg begeistre av Telemark. Han er del av et større reisefølge som besøker ekteparet Ana Liza og Douglas de los Santos fra Nøtterøy.

-Det er Ana Lizas college-venner fra Filipinene som er bosatt i USA og Saudi Arabia, som ønsker å se mest mulig av Norge. Da falt valget på Telemark, sier Douglas. -Telemark er et Norge i miniatyr. Her får vi alt fra fjord til fjell, så det passet bra, legger Ana Liza til.


Internasjonalt reisefølge: Douglas (bak t.v.) og Ana Liza de los Santos (helt til venstre), tok med seg reisefølge fra Nøtterøy, USA og Saudi Arabia til Nome for å oppleve Norge i miniatyr. Carl Abella (bak t.h.) var særlig imponert over Telemarkskanalen.

Googlet seg til Ulefoss
Helene Hulterstedt fra Stockholm er matros på Victoria i sin tredje sesong.
-En topp jobb som jeg trives veldig bra i, sier hun. Hun kommer tett på passasjerene og forteller at de reisende er genuint interessert i både båten og sluseanleggene.

-Noen er veldig godt informert når de kommer, men det er mange spørsmål som går igjen hvert år. Som hvor mye vann som slippes i slusekammerne og når båten er bygd. Det er tydelig at mange kommer forberedt og har planlagt turen, mens andre slumper innom mer tilfeldig.

Bak i båten møter vi tyske Frank Stephan fra Rostock. Han og familien ønsket seg Norgesferie og googlet seg til Ulefoss.

-Vi fant et familiehus til leie og kjørte bobilen nordover. Det er helt tilfeldig at ferien ble lagt hit, men vi trives veldig godt og har fått sett mye av området. Turen langs vannet i dag er veldig flott, skryter han. Vi møter også noen lokale passasjerer på båten og langs slusene på ferden. Felles for mange av dem er at de har besøk av familie og venner og ønsker å vise frem «Nomes stolthet», som én så fint uttrykte det.


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok