Maren fikk gjennomslag i FN

Maren Mogstad (17) fra Lunde brukte sommeren til å løse verdensproblemer. Fra Sikkerhetsrådets konferanserom i FN fikk hun gjennomslag for sine forslag.

Kristian Karlsen

Maren Mogstad ble plukket ut til å delta på Global Young Leaders Conference i USA i sommer.

På konferansen skulle ungdommer fra hele verden komme sammen for å løse globale spørsmål.

Én av tre fra Norge
Sammen med to andre utvalgte studenter fra Norge, reiste lundejenta til USA og New York for å møte 300 andre i samme ærend.
FN-bygningen stenges for vanlig virksomhet på sommertid, for å slippe til konferanser og åpne for alternativt bruk.

«Lekte» verdensledere
Maren beskriver konferansen som en språkreise for politisk engasjerte ungdommer som tar opp seriøse tema før, hun gir et eksempel på hvordan dette fungerte.

-Det kan sammenlignes litt med et rollespill. Min gruppe skulle representere Sør-Afrika i Sikkerhetsrådet. Her fikk vi i oppgave å løse eller bedre konflikten på eierskapet både Hellas og Tyrkia hevder de har til Kypros.

Midt på Kypros går en grense som man må ha pass for å passere.

-Vår løsning var at vi ønsket å myke opp grensene, og gjøre gresk og tyrkisk side mer som stater i USA, der de har selvstyre i et selvstendig land hvor grensene er «åpne» uten passkontroll, forteller Mogstad.

På hjemmebane er Maren også politisk aktiv som leder for Midt-Telemark Unge Høyre. Det er nettopp grunnet sin politiske bakgrunn at hun har fått muligheten til å delta på konferanse hos FN.

Knyttet bånd
Den politisk engasjerte jenta omtaler det som gjevt å få gjennomslag for saker i det simulerte Sikkerhetsrådet, men at det største utbyttet ble alle relasjonene og bånd knyttet til andre land.

-Jeg skrev en egen resolusjon, som ble stemt igjennom av alle land. Den handlet i korte trekk om å sikre statsborgeres menneskerettigheter i krigsherjede land. At de skulle føle seg trygge til å praktisere sin religion. For mange er håp noe av det viktigste for å komme seg igjennom en krig. Likevel var mitt største utbytte av turen, relasjonene og bånd jeg knyttet til andre land og mennesker.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok