Et gisp gjennom folkemassen

Da snora ble klippet på Hollahøgden torsdag kveld og all lysforurensing ble fjernet fra podiet, lå kirkeruinene skjult i ly av høstmørket for de fremmøtte på kirkebakken. Så ble bryteren skrudd på.

Tor Espen Simonsen

Halvannen time tidligere traff vi en smått trippende og spent Carl Thore Gunnerud fra Ulefoss Idéforum ute ved Hollabakken.

-Det har vært en utrolig lang vei, men nå er vi i mål, sa Gunnerud under sin grønne caps.

En og annen nysgjerrig publikummer kom gående fra Berget, mens andre forsøkte å finne parkeringsplass. Lenger nede i sentrum ble folk busse opp.

350-400 skuelystne
På dette tidspunktet var også drøyt 60 personer med på pilegrimsvandringen, fra Romnes til Holla, og Carl Thore Gunnerud kunne berolige seg med at folk ville dukke opp.

Rett før mørkets frembrudd, ved 20.00-tiden, var det åpenbart at lyssettingen appellerte til lokalbefolkningen. Et sted mellom 350 og 400 personer var møtt frem da Geir Haatveit tok ordet og gav en innsiktsfull gjennomgang av Holla gamle kirkes historie.


Et sted mellom 350 og 400 personer fikk meg seg lyssettingen av Holla kirkeruin på nært hold. 

Den største gaven
Det ble også tid til en hilsen fra seksjonssjef hos Riksantikvaren, Harald Ibenholt. Arbeidet med å lyssette de fredede ruinene fra middelalderen, er gjort i tett samarbeid med vernemyndighetene, og for Ulefoss Idéforum er det arbeid med å kombinere en moderne led-belysning med et fredet steinmonument som har tatt mest tid.

-Gratulerer med et lysende og strålende prosjekt, sa Ibenholt før Carl Thore Gunnerud ble vinket opp på podet.

-Dette er så stort at jeg tar av meg capsen, og setter på meg flosshatt, innledet lederen i Idéforumet til applaus og latter fra et spent publikum.

-Det er ingen spøk å lyssette en middelalderruin, dette er en moderne lyssetting av et forhistorisk monument, fortsatte Gunnerud, før han dro historien om veien fra idé til ferdigstillelse og takket alle bidragsytere, samarbeidspartnere og støttespillere.

-Dette er trolig den største gaven Nome kommune noen gang har fått av sine egne innbyggere, sa Gunnerud idet han sendte stafettpinnen videre til ordfører Bjørg Tveito Lundefaret som var gavemottaker og snorklipper for kvelden.


Carl Thore Gunnerud kastet capsen og tok på seg flosshatt torsdag kveld. 

Se og hør «gispet»
Dermed er vi tilbake der vi startet.

Idet snoren ble klippet, ble alle kunstige lys på plassen skrudd av og hele Hollahøgden lå i mørket. En svart vegg reiste seg der man sekunder tidligere hadde skimtet ruinene. Og så, lydløst, ble lysinstallasjonen skrudd på.

Et gisp gikk gjennom folkemassen da middelalderruinene trådte frem som et lysende monument mot den svarte himmelen. Du kan se video fra selve lyssettingen her (NB: Husk lyd).


(Foto: Hege Dorholt)

Rundt Kanalens utsendte journalist kunne man høre positivt ladet forbauselse fra alle kanter.

Til slutt ble det fyrt av et durabelig fyrverkerishow som nok også trollbandt de fremmøtte.


(Foto: Hege Dorholt) 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok