«Vrakfunnet» ved Torva

I oktober 2014 gjorde Kanalen et «vrakfunn» ved Torva på Ulefoss. Rett skal være rett, det var 1881s karttjeneste som muliggjorde observasjonen.

Britt Eriksen

**Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i Kanalens papiravis 16. oktober 2014, men det siste året har vi ved en rekke tilfeller fått tips fra folk som har gjort det samme "funnet". Vi publiserer derfor artikkelen på nytt. Velbekomme. 

I ren nysgjerrighet videresendte journalisten et kartutsnitt til faginstans Norsk Maritimt Museum, som kort tid etter meldte tilbake at dette var morsomt siden vraket ikke var registrert hos dem tidligere.

Bunnseksjon av trelekter
Arkeolog Pål Nymoen ved Norsk Maritimt Museum skriver følgende:

- Etter det jeg kan se er ikke dette vraket registrert i våre registre eller i Askeladden tidligere, og det vil vi nå gjøre. Ved anledning tar vi også en tur ut og ser på funnet gjennom dykkemaska. Det er nok en trelekter som vises på bildet, nærmere bestemt bunnseksjonen av en. Den er noe over 20 meter lang og stemmer bra i form og utseende med flere kjente funn fra Skiensvassdraget. Det ligger også to stykker ikke så langt unna her (ved Strømodden), opplyser Nymoen.

LES MER: Kanalen beklager feil tall i lederartikkel (09. oktober 2017)

Kan være fra -49
Kanalen kontaktet også lokalhistoriker Per Bernt Tufte som kom med sin teori om hva funnet viser:

-Da den gamle dørfabrikken brant i 1949, tok det fyr i en lekter, som hadde tremasse - «stoffballer» - om bord. Den ble slept vekk og satt på grunn mellom Torva og brygga. «Stoffballene ble senere tatt opp og solgt. Jeg mener å huske at blant andre Frank Jenssen og Kristian Finkenhagen utførte dette. Det kan meget godt være at det er dette vraket vi ser, sier Tufte.

Teksten fortsetter under bildet


Så da vil forhåpentlig tiden og nærmere undersøkelser av vraket vise hva det faktisk er vi ser på dette bildet. Kanalen blir garantert med på befaring når representanter fra Norsk Maritimt Museum tar turen til Ulefoss for et «dypdykk» ved Torva. 


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok