Fikk være med på griseslakt

Elevene på 9. trinn ved Holla 10-årige skole fikk en skoledag litt utenom det vanlige. En tidlig morgen var de nemlig med på griseslakt i regi Holla bondelag.

Hege Dorholt

Det var en spent gjeng som ankom gården til Øystein Lindgren i Helgen. Hele 9. trinn hadde flyttet klasserommet utendørs og på timeplanen sto griseslakt.

Det hele har kommet i stand etter initiativ fra Holla bondelag.

-Det er første gang vi prøver oss på en slik satsing. En av oppgavene til bondelaget er å vise hvor maten vår kommer ifra, og derfor ønsket vi å invitere elevene med på hele slakteprosessen, forklarer leder Anders Hjelseth.

Ikke fælt, bare spennende
Foran forventningsfulle øyne, delvis gjemt bak hendene, blir grisen geleidet ut på tunet. Et lite smell fra boltpistolen og grisen ligger paralysert på bakken, før blodet blir tappet med et stikk i halsen.

LES MER: Cappelen selger Norjø Golfpark

Elevene forholder seg rolig til prosessen og selv om noen skjærer en grimase eller to, er det ingen store reaksjoner å spore.

Henrik Kjeldsen fra bondelaget forklarer underveis og forsikrer elevene at rykningene i grisen ikke betyr at den kjenner noe smerte.
-Den er allerede død. Det er bare musklene som trekker seg sammen i kramper, sier han.

Kristian Bakkan (14), Helene Lindgren (14) og Inger Marie Halvorsen (14) følger spent med.

-Det var egentlig ikke noe fælt å se. Bare litt spennende, mener Kristian.

-Men det var greit å stå litt på avstand synes jeg, legger Helene til.

-Det blir kult å se når de skal åpne grisen, men kanskje litt ekkelt også, tror Inger Marie.

Artikkelen fortsetter under bildet 

Dyrevelferd og respekt
De fleste elevene opplever slakt på nært hold for første gang, men alle Kanalen prater med synes tiltaket er veldig positivt, og er glade for at de har fått bli med.
Mange tar også på seg hansker for å hjelpe til når grisen er lagt på slaktebordet. Med varmt vann skoldes griseskinnet slik at busta skal slippe taket. Dampen står rundt dyrekroppen idet elevene får prøve å skrape bort bust.

-Det er viktig for oss å vise dyrevelferd og respekt for dyrene også gjennom slaktingen. Nå får vi mulighet til å vise hvordan dette foregår og kan forklare hvorfor vi gjør de ulike tingene underveis. Dette er noe vi håper at vi kan gjøre med flere klasser fremover. Kanskje kan det også gi god rekruttering til bondeyrket, sier Hjelseth.

LES MER: Bjørg Tveito Lundefaret tror ikke det blir privatisering av vei i Nome 

Havner på skolekjøkkenet
Elevene får se absolutt alt. Når busta er borte blir grisen hengt opp og buken åpnet. Alt av indre organer blir lagt fram på slaktebordet. Lunger, hjerte, lever og tarmer.

Representantene fra bondelaget tar seg god tid til å forklare og viser at grisen i grunnen er ganske lik oss på innsiden. Den avkuttede grisehalen blir gjenstand for litt moro mellom elevene, men heller ikke nå kommer det negative reaksjoner fra gruppen. De fleste følger spent med på anatomilæren.

-Det er kjempehyggelig at det lokale bondelaget inviterer skolen med på noe sånt, mener lærer Fredrik Juel. Grisen har bondelaget kjøpt av naturbruksskolen på Søve. Nå skal dyret videre til slakteriet på Dagsrud, før det ferdigpartertet kjøttet blir levert til Holla 10-årige, hvor 9. trinn skal benytte det i faget Mat og helse.

På skolekjøkkenet skal elevene lage middag. Slik får de muligheten til å følge dyret hele vegen fra bingen til matfatet.

-Det blir fint å se hva vi kan lage av grisen, sier elev Kristian Bakkan.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok