Bom-stopp for ny Lannaveg

Veiprosjektet Kaste-Stoadalen på fylkesveg 359 var ment å avløse Lannavegen i 2020. Torsdag bråbremset prosjektet etter at en «regnefeil» til 140 millioner kroner er oppdaget.

Tor Espen Simonsen

Statens Vegvesen anbefaler å ikke gå videre med prosjektet, og fylkesordfører Sven Tore Løkslid (AP) sier at saken er «langt ute i det blå».

140 millioner gjemt i en fotnote
Historien som ble servert på en pressekonferanse på Nome rådhus torsdag ettermiddag er av det utrolige slaget.

**Nome kommune og Telemark fylkeskommune gjorde sine prinsippvedtak i 2015 og sa ja til delvis bomfinansiering av Kaste-Stoadalen.
**Dette forutsatte et økonomisk bidrag fra fylkeskommunen på 140 millioner kroner og en passeringstakst (bompenger) på 20 kroner (lette kjøretøy).
**Samlet prislapp for byggeprosjektet lå på rundt 360 millioner kroner.

Men i en fotnote, gjemt i bunnen av en tabell, hadde Statens Vegvesen skrevet at finansieringsmodellen forutsatte en større tilleggsbevilgning fra fylket. I dag kom det frem at fotnoten har en kostnad på 140 millioner. 

-Flere må ta skylden
Verken saksutrederne i Nome kommune, Telemark fylkeskommune eller noen av de folkevalgte oppdaget fotnoten.

Og det har tatt Statens Vegvesen to og et halvt år å påpeke feilen.

Egentlig skulle gravemaskinene starte sitt arbeid i 2018, men prosjektet viser seg altså å mangle 140 millioner kroner utover de 140 millionene som fylkespolitikerne allerede har satt av.

-Flere må ta skylden for det som har skjedd, men jeg er ikke tilfreds med at fotnoten ikke var løftet opp og gjort mer synlig, sa veisjef i Telemark og Vestfold, Tore Kaurin, på pressekonferansen.

-Dette har passert under radaren, men det var altså med i dokumentet, la han til. 


Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret og fylkesordfører Sven Tore Løkslid 

-Ubegripelig
  
Nome-ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (AP) fortviler.

-Vi avholdt folkemøter der representanter fra Statens Vegvesen var til stede, og det er ubegripelig at vi skal ha misforstått. Dessuten er det merkelig at det skulle ta to og et halvt år før vi får greie på dette, sa hun.

Ordføreren understreket også at det er uaktuelt å øke bomsatsene ytterligere for å berge Kaste-Stoadalen.

-Vi kan ikke kreve mer av folk. 20 kroner er allerede veldig mye for de som bruker veien hver dag.

-Saken er langt ute i det blå 
Fylkesordfører Sven Tore Løkslid har nå bedt administrasjonen utarbeide en sak til politikerne for å kartlegge hva som skal skje videre.

På spørsmål fra Kanalen om det i det hele tatt er mulig å se for seg en tilleggsbevilgning på 140 millioner, viste fylkesordføreren til den kommende utredningen. Men han la til at «saken er langt ute i det blå». Han sa også at det vil være svært krevende for fylkeskommunen å vedta nye låneopptak på over 100 millioner til Kaste-Stoadalen.

Kanalen kommer tilbake med mer.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok