17-åringen trosset legenes råd

Corné Haakmeester (17) fra Lunde fikk sine første epilepsianfall som liten gutt. Tidlig utfordret han sin egen sykdom med mye aktivitet og kjempet seg gjennom tallrike anfall og sykehusinnleggelser.

Hege Dorholt

Utenfor Cornés klasserom på idrettslinja ved Bø vgs. møter vi Kenneth Reiss. Han har selv levd med epilepsi hele livet og vært døden nær, mer enn én gang. Gjennom sine egne erfaringer har han funnet inspirasjon til å hjelpe barn og unge med samme sykdom og i 2015 stiftet han organisasjonen «Aktiv for epilepsi». I dag skal han overraske Corné, som har imponert ham stort med sitt pågangsmot.

På den andre siden av døra sitter en uvitende 17 åring og jobber med tekstanalyser. Han vet ikke at hans store forbilde står rett utenfor.

Tøff tid
Også Cornés mor Barbara Haakmeester er med til skolen denne dagen. Hun forteller om en tøff tid med hyppige anfall og lange sykdomsutredninger fra Corné var bare ett år gammel.

-Først trodde legene han hadde feberkramper og diagnosen epilepsi fikk ikke Corné før han var tre år. Det har vært tøft og vi har flere ganger trodd vi skulle miste ham, sier Barbara og tørker en tåre som triller nedover kinnet. Hun forteller at sønnen ble kjent med Kenneth og «Aktiv for epilepsi» under oppholdene ved Spesialsykehuset for Epilepsi (SSE) i Sandvika.

-Kenneth har betydd mye for Corné. Han er et forbilde og en inspirator som han setter veldig høyt, forteller hun.

Prøver å stoppe det
Når Kenneth kommer inn i klasserommet til toppidrettsklassa stråler Corné opp i et smil.

-Hei! Jeg heter Kenneth og har epilepsi, akkurat sånn som noen av dere kanskje vet at Corné har. Vi har deltatt i mange idrettskonkurranser sammen, forteller Kenneth klassen og starter sitt foredrag om livet med sykdommen. Han viser klassen film av ulike anfall og prater om aktivitet og hvordan Corné har imponert ham med å takle sin sykdomshistorie.

-Jeg har alltid vært åpen om sykdommen og de rundt meg har stort sett visst om det, forteller Corné til Kanalen. Han sier at spesielt noen av vennene har taklet det bra og vært til hjelp under anfall.

-Helt siden ungdomsskolealder har jeg kunnet kjenne på meg når anfallene kommer. Det starter med en rar lukt i nesa og en smak i munnen. Så blir synet dårligere og øynene vil liksom bare en vei, forteller han. -Da begynner han å blunke for å korrigere og prøve å stoppe anfallet fra å komme, men det kommer jo likevel smiler mamma Barbara.
Ikke aktuelt å sitte i ro Ofte råder legene barn med epilepsi til å slutte med idrett, men for Corné har det aldri vært noe alternativ.

-Min epilepsi ble tidligere verre av aktivitet, men jeg liker ikke å sitte i ro og nektet å slutte med sport, forteller han. -Vi har latt ham få lov til å teste ut og holde på med det han har lyst til. SSE,
Kenneth og «Aktiv for epilepsi» har vært en stor støtte og gitt oss trygghet på at vi har gjort riktige valg, forteller Barbara.

Fri for anfall
Etter mange runder med innleggelser og utprøving av medikamenter, har legene kommet frem til en kombinasjon som fungerer godt for Corné. Nå trigger ikke lenger aktiviteten anfall og siden oktober 2016 har han vært fri for anfall. I dag går han på toppidrett fotball og trener nesten hver dag.

-Vi har deltatt på mange konkurranser sammen og jeg vet du har hatt lyst til å være med på triathlon, og nå har jeg skaffet deg et lag og meldt deg på Horten Bytriathlon i sommer, sier Kenneth.

-Det har vært veldig motiverende for meg å bli kjent med Kenneth og jeg har lyst til å jobbe med noe lignende og hjelpe andre, sånn som han har gjort. Det er inspirerende å se hva han har fått til med «Aktiv for epilepsi», sier Corné. Og denne gang er det Kenneth Reiss som må felle noen tårer.


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok