Fanget drømmer på minnebrikken

Helge Lund har fotografert asylsøkerne på Dagsruds innerste drømmer. Nå stilles resultatet ut i Galleri Blindramma på Samfunnshuset.

Hege Dorholt (tekst & foto)

Hva er de innerste drømmene til beboerne på Nomes statlige mottak på Dagsrud? Det var spørsmålet fotograf Helge Lund stilte seg for ett par år siden.

-Jeg synes det er forferdelig at folk skal måtte bo på en institusjon i så mange år, uten å ha mulighet til å komme videre med livet sitt. Det er umenneskelig synes jeg. Det jeg lurte på var om de hadde drømmer som gikk dypere enn den intellektuelle tanken om å få opphold, forklarer Lund.

LES OGSÅ: 
I denne ukas Kanalen: 
-Rekordstort elevkull på Søve 
-Bilder av årets 1. klassinger i Nome
-Nome ber staten om ekstramidler etter mange skogbranner
-Undersøkelse viser mer mobbing i Nome enn ellers i landet
-Ny ordfører i Bø ønsker mer samarbeid med Nome
-Det politiske grunnlaget for næringspolitikken til MTNU sier ikke ett ord om kjønn
-Forurensede masser skal fjernes fra Bratsberg Teglverk  
-Pluss mye, mye mer

Artikkelen fortsetter under annonsen 

Innerst i hjertet
Helge har fotografert siden han var ung, og det siste tiåret har hobbyen vært en stor lidenskap og bigeskjeft. Nå ønsket han å lage et fotoprosjekt hvor menneskers tanker og følelser ble fanget på minnebrikka. Etter møter med ledelsen på mottaket og mange beboere hadde han samlet en deltagergruppe på 18 personer.

-Vi møttes noen ganger og i februar hadde vi flere dager i studio, hvor deltagerne ble bedt om å lukke øynene og virkelig dykke ned i de drømmene som ligger innerst i hjertet. Da de så åpnet øynene igjen ble de fotografert og de fleste hadde et helt annet uttrykk i øynene da. Det ble en fin opplevelse både for meg og deltagerne, forteller Helge.

Utfordring å åpne opp
Deltagerne kommer fra mange forskjellige land og alderen strekker seg fra seks til over 60 år. De har ulik bakgrunn, men felles for samtlige er at de har bodd på mottaket i flere år.

-Utfordringen var å få de til å åpne seg for meg. Vi hadde mange fine samtaler, men for noen var det vanskelig å gå inn i sine ønsker og tanker for fremtiden. Det å komme forbi fokuset på om de kommer til å få varig opphold ble for tøft for noen. Lund forteller at drømmene har et stort spenn, men et dypt ønske om fred i hjemlandet var felles for mange av deltagerne.

-Det er kanskje ikke så overraskende, men det som derimot overrasket meg var hvilken bakgrunn mange av beboerne på mottaket har. Dette er veldig oppegående mennesker med høye utdannelser som ingeniører, journalister og sykepleiere. Jeg ønsker å formidle til lokalbefolkningen at dette er normale mennesker som deg og meg, som har havnet i en vanskelig situasjon.

Lunds prosjekt har fått støtte fra kommunens kulturavdeling og Nome statlige mottak. Resultatet er 17 fotografi i A3-format i tillegg til tekst hvor deltagernes drømmer beskrives. Utstillingen åpner førstkommende lørdag og skal stå til 25. september.

Annonse 


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok