Idol-Carlisle: Grep muligheten til et nytt liv i Lunde

Carlisle Sienes (21) fra Lunde var helt ukjent med norsk språk og kultur da han kom fra Filippinene for sju år siden. Nå er livet snudd opp ned med opptak til Gardens drilltropp, kjæreste og opptreden på TVskjermen med sin Idol-deltagelse.

Kristian Karlsen

På Oslo lufthavn Gardemoen står Carlisle og lillebroren Tricole en kald desemberkveld i 2011. Den eneste tryggheten de har er mamma Sheryll og stefaren Kjell Arne Løver som har fulgt dem på reisen fra Filipinene.

Brødrene kan ikke et ord norsk og det er et tøft møte med et annerledes og snødekket land som venter. Turen går videre til Lunde der de skal starte et nytt liv etter familiegjenforening.

LES OGSÅ
I denne ukas Kanalen: 

-50 av 80 søkere kom ikke inn på anleggslinja i Lunde 
-Bjørn Henning (37) brakk beinet i Skade-comebacket 
-Økonomisk smell når Nome mister mange innbyggere
-Flere besøker kanalkommunen med bobil
-Kvinnelige ledere i flertall i offentlig sektor 
-Tidligere ordfører sikter mot fylkespolitikken 
-Ungdomstilbudet blir utvidet 
-Pluss mye, mye mer! 

Enorme kontraster
Sju år senere er kontrastene store for Carlisle Sienes. I dag er han kledd i kongens klær under en pause fra paraden med Hans Majestet Kongens Garde. Han forteller at tiden i Norge har gått fort og at han er veldig takknemlig for mulighetene han har fått.

-Jeg husker så godt at vi kom til Norge og de store forskjellene fra hjembyen Cebu på Filipinene til lille Lunde. Det var iskaldt og stille. Likevel har ting gått over all forventning og sju år har gått fort. Nå er jeg veldig glad for jeg fikk komme hit med de mulighetene det har gitt meg, og at jeg får være sammen med mamma og familien, sier Carlisle.

Ønsket å integrere seg
Gutten som kom til Norge som 14-åring har nå blitt voksen og føler seg som en fullverdig nordmann. Språket har han tatt på strak arm og i tillegg til norsk, snakker han også engelsk og spansk, sammen med morsmålet filippinsk. Skolen har gått bra med gode karakterer fra allmennfag i Bø.

-Hva har gjort at du har lykkes med å integrere deg?

-Det var ikke lett i starten og i tillegg til språket kommer jo kulturen og det sosiale. Viktigst var det nok at jeg hadde et genuint ønske om å integrere meg, sammen med det å se mulighetene fremfor problemene.

Artikkelen fortsetter under annonsen 

Krevende å stå frem som homofil
Nå skal han ha permisjon fra militærtjenesten og tilbringe tiden med familien i Lunde og kjæresten Erik. Carlisle legger ikke skjul på det å vokse opp som homofil, og prosessen frem til det å stå frem med guttekjæreste, har vært krevende. Samtidig har han et klart budskap til omverden.

-Selve prosessen har vært utfordrende, men det er noe alle i min situasjon må igjennom. Men jeg har følt at det har gått greit å stå frem med guttekjæreste lokalsamfunnet. Jeg er trygg på meg selv og brenner for å bryte ned samfunnsnormer rundt at det bare skal være mann og kvinne. Jeg vil vise at det er helt greit å være seg selv, og være stolt av det. Spesielt er det viktig ovenfor andre yngre som har slitt seg gjennom noe av det samme som meg. Det er viktig å lære unge folk å se verden med et åpent sinn, ha respekt for andres meninger, tro og seksualitet. Kjærlighet er mer enn bare kjønn og seksualitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen 


Videre i Idol
Musikk er en stor del av livet til Carlisle. Før han gikk inn i militærtjeneste gikk han et år på Rønningen folkehøyskole og vokallinjen. Han har deltatt på Idol tidligere (sangkonkurranse på TV2), men i år har han lykkes med å komme langt. Hvor langt kan han ikke avsløre, men følgende sier han til Kanalens lesere:

- Det er utrolig gøy og endelig komme videre i Idol. Musikk og sang er min store lidenskap. Naturlig nok kan jeg ikke avsløre utfallet, men jeg kan si såpass at jeg blir å finne på tv-skjermene utover høsten, sier lundegutten med et stort smil.

PS: Da dette intervjuet sto på trykk i Kanalen den 9. august, visste vi altså ikke at Carlisle gikk videre fra den innledende runden, slik man kunne se på TV2-premieren av Idol onsdag denne uka. 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok