Oppfordrer alle til å bruke refleks

-Bruk refleks, sier Magnus Nordskog i Lunde taxisentral. Overgangen til en mørkere årstid er en kritisk fase, der mange tar for lett på egen sikkerhet når de ferdes som gående langs landeveiene.

Tor Espen Simonsen 

Nasjonale tall viser at bare 29 prosent av oss bruker refleks når vi ferdes i høstmørket. Ifølge Statens Vegvesen er målet å få andelen opp i 40 prosent. Det vil hindre ulykker og spare liv.

I vår region er det siden 2005 registrert 24 ulykker i Telemark, Vestfold og Buskerud der fotgjengere mistet livet i mørkeulykker. Ingen av de omkomne brukte refleks.

Klart budskap
-Man kvekker til når folk går i mørke klær og plutselig dukker opp rett foran bilen. Det gjør vondt å se og man blir irritert. Jeg tror alle som kjører bil i disse tider kan kjenne seg igjen i dette, sier Magnus Nordskog i Lunde taxi.

-Vårt budskap er enkelt: bruk refleks, eller reflekterende klær, sier han.

Ifølge kommunikasjonssjef i Statens vegvesen Region sør, Lars Helge Rasch, reduserer du sjansene for å bli påkjørt med 85 prosent dersom du bruker refleks.

Bilførere må også være mer på vakt.

-Jeg har også særlig lagt merke til at mange slurver når det er gatelys der folk går. Gatelys er en falsk trygghet. Dersom du møter en lastebil og blir blendet, er det veldig vanskelig å se de som fotgjengere. Dette gjelder også like mye i byggefelt, sier Magnus Nordskog.

Fra 140 til 25 meter
Denne observasjonen bekreftes også av Vegvesenet som opplyser at flere mørkeulykker skjer i tettbebygde strøk med gatelys.

Ved bruk av nærlys på bilen vil en gående med refleks bli synlig på 140 meters avstand. Uten refleks er situasjonen en helt annen. Da kortes oppdagelsestiden ned til 25 til 30 meter.

-Da rekker du ofte ikke å stoppe. Kjører du med nærlys i 50 kilometer i timen har du to sekunder på å oppdage en fotgjenger uten refleks. Med refleks øker tida til ti sekunder, sier Lars Helge Rasch.

Reflekstips
-Refleksen bør plasseres så langt ned mot bakken som mulig
-Bruk to reflekser for å bli sett fra begge sider
-Små barn bør alltid bruke refleksvest når de ferdes ute i trafikken
-Riper og skraper svekker reflekteringen
-Refleksbånd mister sin reflektering ved gjentatt vasking.
-Bruk refleks selv om vegen har gatebelysning
-Bruk alltid refleksvest når du er ute og sykler eller trener i mørket

 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok