Anders Hjelseth (61) er ny SP-topp

Anders Hjelseth blir ordførerkandidat for Nome Senterparti ved høstens valg.


Tor Espen Simonsen 
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Bonden fra Helgen avløser Torunn Brukåsa Kleiva fra Lunde som går helt ut av lokalpolitikken i løpet av høsten (se egen sak i Kanalen).

LES OGSÅ: Overskudd for Nome kommune i 2018

Aktiv på 90-tallet
Hjelseth var andrekandidat ved kommunevalget i 2015, og har sittet fire år i formannskapet. Han har også én periode i lokalpolitikken bak seg på 1990-tallet, da Miklos Vassanyi (H) var ordfører.

Selv beskriver han seg selv som en praktisk anlagt og pragmatisk politiker, der partipolitikk ikke nødvendigvis kommer i første rekke:

- Jeg er like mye en mann som ønsker å få til positiv utvikling for kommunen vår, som jeg er Senterparti-politiker, sier 61-åringen.

Resten av valglista er ikke klar, men lokallaget håper å komme i mål i god tid før fristen de selv har satt til 15. mars.

LES OGSÅ: Starter byggingen av 10 nye leiligheter på Ulefoss

De siste fire årene i formannskapet og kommunestyret, har gitt mersmak for den ferske toppkandidaten. Men det har også vært frustrerende at mange avgjørelser tas på bakrommet av storkoalisjonen (AP, Høyre, KrF), forteller Anders Hjelseth.

Senterpartiet og FrP har i to perioder vært henvist til opposisjon, ettersom Høyre og Arbeiderpartiet har funnet sammen og delt ordfører- og varaordførervervene mellom seg. Nå ønsker Hjelseth seg et Senterparti med makt og plass i posisjonen.

HENG DEG PÅ: Få gratis nyhetsbrev fra Kanalen

Tre valgkampsaker 
- Jeg er interessert i å jobbe med utvikling av lokalsamfunnet, og jeg er skrudd sammen sånn at jeg liker å være tett på og følge sakene når jeg først er med.

Hjelseth mener tre konkrete temaer blir særlig sentrale i valgkampen, og de neste fireårene i lokalpolitikken:

** Skape flere arbeidsplasser i kommunen

– Noe som også bidrar til flere innbyggere, sier toppkandidaten.

** Ta Ungdata-undersøkelsen på alvor

- Hvis Nome skal være en god bostedskommune, må det være et godt bomiljø for ungdommene både på skolen og i fritiden. Det må prioriteres fremover.

** Bygge oppunder Nome videregående

- Kommunen må strekke seg langt for å styrke skolen, og hjelpe til med å etablere nye linjer. Det gjelder eksempelvis idrettslinjen som Skade og USF lanserte i Kanalen sist uke. Nome videregående er viktig både for Ulefoss og Lunde, sier Hjelseth.

Enig om helsesøster
- Hva tenker du om Bjørg Tveito Lundefarets Ungdata-utspill i Kanalen, der hun stiller spørsmålstegn ved om Nome-skolen trenger flere timer med helsesøster?

- Det kan godt hende Bjørg er inne på noe viktig der. Problemene har kommet for langt når man oppsøker helsesøster. En miljøarbeider vil kunne fange opp ting tidligere og være mer tett på.

LES OGSÅ: Store ordrereserver hos Tveito Maskin

- Hvilken sak fra inneværende periode er du fornøyd med å ha fått gjennomslag for?

- Jeg mener vi i Senterpartiet var en sterk bidragsyter i å hindre privatisering av kommunale veier. Jeg satt selv i veigruppa, og var der den eneste som gikk mot forslaget om privatisering. Da saken kom til kommunestyret ble mitt syn enstemmig vedtatt, og det er jeg stolt av.

LES MER: Sett deg inn i det mineralrike Fensfeltet

61-åringen er i ferd med å overdra driften av Hjelsethgården i Helgen til sin datter. Men han ser for seg å jobbe som bonde også i årene som kommer. Med mindre han skulle få ordførerjobben i fanget…

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok