– Årets viktigste skolevedtak for Lunde og Søve

Det konstaterer rektor ved Nome vgs, etter at Fellesnemnda for Vestfold og Telemark har vedtatt nærskoleprinsippet for det nye fylket.

Rektor Marit Hoven, Nome vgs.


HENG DEG PÅ: Få gratis nyhetsbrev fra Kanalen

Hege Dorholt

Før helgen vedtok Fellesnemnda inntaksprinsipp til videregående skoler i Vestfold og Telemark fylkeskommune. Her ble det innstilt på å innføre nærskoleprinsippet for det nye fylket. Det får rektor ved Nome videregående skole, Marit Hoven, til å juble. – Dette er årets viktigste vedtak for Nome og Telemark og vi er veldig glade for at Fellesnemnda har gått for dette, sier hun til Kanalen.

LES OGSÅ: Har du lagt merke til denne båten på Norsjø? 

Nytt fylkesting avgjør
Det er nyvalgt fylkesting som har endelig vedtak i saken i november, men Hoven tror vedtaket fra nemnda blir gjeldende.

– Jeg har tillit til at dette vedtaket kommer til å stå veldig sterkt også i nytt fylkesting, sier hun. Nærskoleprinsippet betyr at elever i utgangspunktet skal ta videregående skole i det området de bor i, så fremt ønsket tilbud finnes der. Dette skiller seg fra fritt skolevalg, hvor man kan søke de skolene man ønsker og karakterene avgjør hvem som får plass.

– Hvorfor er dette så viktig for Nome vgs?

– Nærskoleprinsippet innebærer at det blir mindre svingninger i søkertall og klasser, fra ett år til det neste. Det gir oss langt bedre mulighet til å investere i folk og fag og er en viktig seier for å sikre arbeidsplasser her, sier Hoven.Tryggere lærerjobber
Hoven forklarer dette med at skolen har satset på lærere med fagbrev og yrkeserfaring i tillegg til pedagogikkutdanning.

– De er også attraktive i profesjonene de har fagbakgrunnen sin fra. Stor usikkerhet for jobbene som lærer ville gjort det veldig krevende for oss å holde på faglærte lærere. De ville fort foretrekke en tryggere jobb som selvstendig næringsdrivende eller som ansatt i bedrifter. Nå kan vi videreføre vår praksis med at elevene våre lærer av lærere som selv har fagbrev. Det er jeg veldig glad for. Også nærmiljøet vil nyte godt av å sikre en slik inntaksordning ifølge rektoren.

– Det betyr flere ungdommer, bosatt i hele fylket og mer liv i bygdene. De som ønsker det kan bo hjemme lengre og bidra i idrettslag og kulturliv på hjemplassen.

LES OGSÅ: Fra Gründerløkka til Børte 

Økt stabilitet
Hoven mener også at nærskoleprinsippet gir økt konkurransekraft for hele regionen.

– For Telemark og regionen betyr det en motvekt mot sen tralisering. Det betyr at næringslivet i Nome og de andre kommunene har mer forutsigbarhet for viktig kompetanse. Dette styrker konkurransekraften i bedriftene. For offentlig tjenesteyting representerer nærskoleprinsippet at flere ungdommer som søker seg til jobber i helsetjenesten og til jobber med infrastruktur, slik som veibygging, i praksis vil ha læretida si i nærheten av der de bor.

Rektoren understreker at kvaliteten i Nome videregående er på et nivå som også taklet konkurranse og fritt skolevalg.

– Men nærskoleprinsippet gjør at vi får økt stabilitet og forutsigbarhet, og jeg vil påstå også mindre ressurser på avveie.


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok