Nå kan du rydde deg til penger

Denne uka etableres Kanallotteriet langs Telemarkskanalen. Rydder du søppel i og rundt vannveien kan du vinne premier.


Hege Dorholt

Langs Norgeskysten har Kystlotteriet vært arrangert i flere år, som et grep for å motivere til rydding av søppel i skjærgården.

Nå har Telemarkskanalen regionalpark og Midtre Telemark vannområde adoptert ideen og lansert Kanallotteriet. I løpet av uka blir 10 lotteristasjoner satt opp i kanalkommunene, og den første ble åpnet ved Ulefoss gjestebrygge i dag.

Enkel håndtering
– Alt av avfall i og rundt vannet kan samles. Søppelposer henter man her, og når du er ferdig fyller du ut lodd som ligger i kassen og fester på posen. En del av loddet rives av og legges i luka her for å være med i lotteriet, forklarer Malen Kårstad.

Kårstad og Mathias Strømmen er masterstudenter ved natur og miljø på Universitetet i Bø, og har gjennom Telemarkskanalen regionalpark fått ansvaret for Kanallotteri-stasjonene.

– Vi har jobbet med de ulike renovasjonsselskapene som opererer i kanalkommunene og fått gode avtaler om blant annet gratis tømming av avfallskontainere, forteller Strømmen. Ved alle stasjonene står det informasjonstavler, utstyr og kontainere slik at de som bidrar i ryddingen enkelt kan håndtere avfallet og bli med på lotteriet. I tillegg vil det komme opp infoplakater i de aktuelle kommunene.Én innsats – to vinnermuligheter
Ved deltagelse i Kanallotteriet gir én innsats faktisk mulighet til å vinne i to ulike lotteri.

– Vi har fått penger fra både Midtre Telemark vannområde og fylkeskommunen, og kommer jevnlig til å trekke ut pengepremier. I tillegg er dette også en del av det nasjonale Kystlotteriet som trekker ut premier i form av blant annet opplevelsesgaver, forteller Pål Kleffelgård fra regionalparken.

Søppelkontainerne ved lotteristasjonene er forbeholdt ryddeaksjonen og vil bli godt merket. Det er også egne søppelposer som man finner i stasjonene. Disse er gjennomsiktige slik at renovasjonsselskapene kan plukke ut eventuelt farlig avfall.

– I Nome vil det også komme opp en slik stasjon ved sluseområdet i Lunde. Den plasseres i tilknytning til bussparkeringen. Det er bare å hive seg med allerede i dag. I løpet av uka skal alle stasjonene være på plass, sier Kleffelgård.

Alle kan være med
Tanken med lotteriet er å holde kanalen ren for søppel, og få flest mulig til å delta i ryddedugnaden. Søppel i naturen ender som regel opp i vannet etter hvert. Ideen bak Kystlotteriet og nå også Kanallotteriet er at alle kan være med å gjøre en innsats. Enkeltpersoner, familier, lag og foreninger, skoleklasser og andre grupper kan alle bidra.

– Nå er hjelpemidlene gjort tilgjengelig langs hele Telemarkskanalen, og vi håper det sammen med muligheten for gevinst kan motivere og få mange med på å holde området fint og tomt for søppel og avfall, oppfordrer Kleffelgård.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok