Nytt ugress truer kornet

Denne havreåkeren ser foreløpig fin og frisk ut. Med gode tiltak håper Hollabonden Henrik Kjeldsen at den forblir slik.


Hege Dorholt

- Har du hørt om hønsehirse? Det er et nytt ugress som er på full fart inn i landbruket i Telemark. Planten betegnes som et av verdens verste ugress for matprodusenter. Problemet med hønsehirsen er at den sprer seg voldsomt. Én plante kan ha flere tusen frø, den tåler veldig mye og kan overleve lenge i jorda. Dette gjør planten vanskelig å bekjempe, forklarer Henrik Kjeldsen.

– Faren er at hønsehirsen kan ta over åkre fullstendig, og det er særlig kornavlingene som er truet, legger han til.

Fuglemat kan gi spredning
Nå har Telemark frøavlerlag, Kornutvalet i Bondelaget, Felleskjøpet og Midt-Telemark landbrukskontor gått sammen i ei aksjonsgruppe mot hønsehirse, og ønsker å spre informasjon om tiltak.

– Det folk flest kan gjøre er å ha et bevist forhold til fuglemat. Noen typer fuglefrø og meiseboller har vist seg å inneholde hønsehirse. Da er det bedre å bruke reine solsikkefrø eller eventuelt lage meiseboller selv. For bøndene er det flere tiltak som vi kommer til å ha fokus på nå før korntreskinga. Her handler det om å følge med og luke ut med en gang om man har fått denne planten.

Annonse: 

Kjemisk er dyrt
Det finnes kjemiske måter å bekjempe hønsehirse på, men dette ønsker man i minst mulig grad å benytte seg av ifølge Kjeldsen.

– Det er kostbart, og vi ønsker minst mulig bruk av kjemikalier med tanke på miljøvernet. Nå håper han Nome-bøndene tar trusselen på alvor og er bevisst på de tiltakene som kan gjøres.

– Noe av det viktigste man kan gjøre i forbindelse med den kommende treskinga er å være nøye på renhold. Man bør rengjøre utstyr skikkelig i forkant og underveis. Når man skal bevege seg mellom jordene kan man for eksempel bruke løvblåser eller kompressor for å blåse rein treskene, sier han.

Slik ser den ut: Hønsehirse.


Viktig informasjon
Men man kan begynne forebyggingen allerede ved såing. Hønsehirse trives ikke godt der det er tett vekst fra før.

– Med tette åkere så kan man skygge ut hønsehirsen. Flere av landbrukets interesseorganisasjoner har i løpet av sommeren kommet med informasjonsmateriell om denne nye utfordringen i landbruket. Her oppfordres det også blant annet til bevissthet rundt plantematerialet man tar inn på gårdene i form av såvarer, jord og dyrefor. – Den viktigste oppgaven nå er å få ut informasjon og spre kunnskap om dette slik at alle vet hva de skal se etter og hva de kan gjøre for å hindre spredning best mulig, avslutter Kjeldsen. 


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok