Lei av rikspolitikere i lokalvalget? – Her er de som vil bestemme i Nome

Det nærmer seg lokalvalg i Nome. Mange er nok fortsatt i tenkeboksen og søker informasjon om hva de ulike alternativene står for. I denne oversikten har Kanalen samlet noe av vårt valgstoff.


Tor Espen Simonsen

Rikspolitikere og massemedia har måttet tåle kritikk for at nasjonale forhold overskygger lokalvalget. Senest denne uka rykket Bjørg Tveito Lundefaret (AP) og Gry Anette Rekanes Amundsen (FrP) ut i NRK, med en tverrpolitisk kritikk av denne trenden.

Kanalen har verken publisert leserinnlegg eller intervjuer av stortingspolitikere eller regjeringsmedlemmer i valginnspurten. Vi har konsentrert oss om det lokale. Bare i denne ukas papirutgave hadde vi 18 artikler om ulike lokalpolitiske saker, og siden inngangen til august har vi skrevet og publisert over 40 artikler om valget i Nome; om kandidatene, programmene, aktuelle temaer og debatt. I tillegg laget vi en meningsmåling som viste trendene i det politiske landskapet i Nome.

I denne oversikten har vi samlet noe av stoffet, der vi har konsentrert oss om toppkandidatene og de politiske forskjellene i Kanalkommunen.

Du kan i tillegg lytte til Kanalens podcast «Ordførerduellen 2019 med Bjørg Tveito Lundefaret og Anders Hjelset ved å klikke her. 

Disse vil bli ordfører i Nome

Anders Hjelseth (SP)

Hjelseth er mannen med «vind i seila»  i Nome, om vi skal tro meningsmålingene. I Kanalens partibarometer fikk SP 36,1 prosent – like mye som AP.

Les intervjuet «Høster stemmer så det gviner» her

Lisa Veronica Mikkelsen (MDG)

Miljøpartiet fikk null i oppslutning da Kanalen gjennomførte sin meningsmåling ved inngangen til valgkampen. Partiet er helt ferskt i Nome, og ha brukt de siste ukene på å gjøre seg kjent. Se hva lokallagets nye ordførerkandidat, Lisa Veronica Mikkelsen, legger vekt på rett før valget. 

Les den siste saken om MGD her

Kristoffer Sannerholt (SV)

Også denne toppkandidaten er fersk i lokalpolitikken. Sannerholt og SV kjemper med MDG og KRF om å komme inn i kommunestyret.

Partiet har gjort utbygging av gang- og sykkelveier til sin hjertesak i valget. 

Bjørg Tveito Lundefaret (AP)

APs ordfører har åtte år bak seg i sjefsstolen og vedgår i Kanalens ordførerduell at velgerslitasje kan være en årsak til at partiet faller på målinger.

Spørsmålet er om Lundefarets utspill om det nedlagte teglverket i Lunde, kan få tidligere velgere ned fra gjerdet.

Les saken her.

Egil Stokken (H)

Høyre-veteranen gjør comeback og er mer frittalende enn noen gang. Men Stokken fikk kjeft da han foreslo å innføre styrer med foreldreflertall i Nome-skolen, etter modell fra det private.

I tillegg mener han at Nome må slå seg sammen med Bø/Sauherad så raskt som rå er.

Gry Anette Rekanes Amundsen (FrP)

Amundsen og FrP fremmer ofte forslag i kommunestyret som bare får partiets egne stemmer. Nå har også SP sagt at et samarbeid med FrP etter valget er utelukket. – Det betyr at en stemme på SP er en stemme på Bjørg som ordfører, svarer Amundsen.

FrP mener også selv at de representerer det klareste alternativet til «rådende politikk» i Nome.

Torkjell Fosli (PDK)

Partiet De Kristne håper å få inn én representant i kommunestyret.

Så langt er det bare Høyre som har sagt at et samarbeid med dette partiet kan være aktuelt. 

Toppkandidatens uttalelser i et intervju med Kanalen har vagt oppsikt. 

David Isaksen (KrF)


David Isaken er også ny i Nome-politikken. 

Se hva han sa til Kanalen da lista var klar i vår. 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok