Prognose: Forhåndsstemmene i Nome er inne – velgermassen er i bevegelse

Klokken 21.00 ble forhåndsstemmene i Nome offentliggjort. De viser at velgerne er på vandring. Se hvilke partier som vinner og taper her.


Tor Espen Simonsen

Vi gjør oppmerksom på at resultatene i denne artikkelen kun baserer seg på forhåndsstemmene (20 prosent). Selve valgresultatet kommer i løpet av kvelden, mens personstemmene og mandatfordelingen formelt er klar tirsdag klokken 17.00.

Siste fra Kanalen: AP beholder makta i Nome, SP vedgår at kampen er tapt

Mijløpartiet kaprer velgere 
Slik Kanalens meningsmålinge tidligere i valgkampen antydet, går AP ned og SP opp. AP er imidlertid fortsatt det største partiet i Nome. Miljøpartiet fikk null i oppslutning i Kanalens måling, men gjør det svært godt i de foreløpige resultatene, basert på forhåndsstemmer. Partiet får 4,8 prosent av stemmene. 

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis 

I Nome er det avlagt 740 (20%) forhåndsstemmer i 2019 av totalt 5291 stemmeberettigede. Prosentvis fordeler stemmene seg slik på de partiene som stiller til valg i Kanalkommunen:


Prognosen indikerer at rundt 65 prosent av velgerne stemmer på enten AP eller SP i Nome.

Sammenlignet med Kanalens meningsmåling ved inngangen til valgkampen, har AP holdt stand, mens SP taper noe. Begge partiene fikk  36,1 prosent i målingen. SP øker i oppslutning fra forrige valg, men kan se ut til å ha mistet noe av sitt sterke velgertekke de siste ukene. 

Slik kan mandatfordelingen bli: 

AP: 8
SP: 6
Høyre: 2
FrP: 2 
SV: 1
KRF: 1 
MDG: 1
De kristne: 0

11 mandater er nok til å få flertall og kapre ordføreren. AP klarer ikke dette kun ved å samarbeid med Høyre, og må i så fall ha med seg minst ett av småpartiene. SP kan danne flertall samme med Høyre, SV, KRF og MDG. 

Det mest sannsynlige er likevel at SP og AP samarbeider.

Dersom AP vinner et ekstra mandat i løpet av kveldens opptelling, kan situasjonen i Nome-politikken være veldig avklart. Da kan partiet velge og vrake i partnere for å oppnå flertall.

Valgvake på Øvre Verket
Dersom du vil være der det skjer i kveld, kan du også innfinne deg på Øvre Verkets Spiseri. Alle partiene i Nome har gått sammen om å arrangere en tverrpolitisk valgvake, som også er åpent for alle som vil. Her kan du kanskje få et glimt av begynnende forhandlinger om makt og posisjoner i Nome.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok