Håper lokalbefolkningen slutter opp om kveldens fakkeltog

I kveld blir det fakkeltog på Dagsrud. Nome-samfunnet ønsker å vise sin solidaritet med beboerne på mottaket og sin misnøye med UDIs avgjørelse om driften på Dagsrud.


Hege Dorholt

For en uke siden avslørte Kanalen at Nome statlige mottak må legge ned drifta, fordi kontrakten med UDI utgår 31. desember 2019.

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis 

Det har opprørt Nome-samfunnet. Lag og foreninger har sammen med Nome kommune tatt initiativ til et fakkeltog for å markere sin misnøye med UDIs avgjørelse om å utsette anbudsrunden om videre drift, og dermed omplassere alle beboere på Dagsrud.– Står sammen
Mandag formiddag var representanter fra ulike lag og foreninger i Nome, samlet for å legge en strategi for hvordan man kan slå en ring rundt beboerne på Nome statlige mottak. Den klare tale fra de fremmøtte var at nå er det viktig å vise engasjementet befolkningen i kommunen har i denne saken.

– Det viktigste nå er å vise at vi står sammen. Faklene brenner og dette brenner vi for, sa Kåre Langeland fra Nome idrettsråd.

Fakkeltoget vil gå fra fotballbanen på Dagsrud. Det blir appeller og fakkeltenning ved administrasjonsbygget, før fakkeltoget tar en runde rundt området.

LES OGSÅ: UDI avvikler Nome statlige mottak 

– Må vise at vi er et varmt samfunn
Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret representerte kommunen under mandagens møte. Hun lar seg imponere av engasjementet.

– Det er veldig bra at det vises så stort initiativ og engasjement fra mange ulike grupper i samfunnet, sa hun. Nå oppfordrer hun hele befolkningen til å støtte opp om arrangementet.

– Nå er det viktig at vi viser at vi er et varmt samfunn og at vi står sammen, sier hun. Ordføreren har også sendt en invitasjon og en oppfordring til alle skoler- og barnehager i Nome om å være med.

– Dette gjelder deres klassekamerater og venner, så jeg synes det er flott hvis også barna stiller opp, sier Tveito Lundefaret.

Anmodning til UDI
Mandag ble det også avholdt et ekstra møte i formannskapet i Nome kommune. Her ble en anmodning til UDI enstemmig vedtatt. I anmodningen beskrives UDIs beslutning som overraskende og uakseptabel. Nome kommune stiller seg uforstående til at UDI må iverksette utflyttingstiltak umiddelbart, sett i lys av at mange av disse voksne og barn vil kunne komme tilbake til Nome mottak dersom mottaket skulle vinne en konkurranse innenfor rammeavtalen. Dette er et svært dramatisk tiltak, og dessuten unødvendig, heter det i formannskapets brev.

Nome kommune retter en sterk anmodning til UDI om å avvente utflyttingen av bosatte på mottaket, og at det inngås en særskilt avtale om drift inntil nye rammeavtaler er avklart. Samtidig ber kommunen om et umiddelbart møte med UDI for nærmere avklaringer i saken. Saken blir også diskutert videre under det ordinære formannskapsmøtet i dag.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok