Nå skal beboerne ut av Nome statlige mottak

«Tina» (34) bor på Nome statlige mottak. Hun har flyttet åtte ganger på syv år siden hun kom til Norge i 2013. Snart står hun med flyttelass nummer ni, men denne gangen er noe annerledes.


Kristian Karlsen 

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis 

- De fleste kaller meg «Tina», jeg er kurder og sitter her i frykt. Jeg vil ikke flytte, vær så snill og hjelp meg, sier hun gråtkvalt.

Flytter igjen
«Tina» kom til Norge som flyktning fra Iran i 2013 og har flyttet åtte ganger. Når hun nå må flytte fra Nome, blir det niende gang, men noe er altså annerledes.

- Jeg er gravid i syvende måned med mitt første barn. Jeg sliter med pusten og har helseproblemer. Livet er veldig vanskelig og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. I syv år av livet mitt har jeg flyttet mellom mottak og satt livet mitt på vent. Alt er bare kastet bort og nå vet jeg snart ikke om jeg orker mer, sier den kurdiske jenta.

Mot enda en flytting
Den iranske flyktningen har fått tildelt Hobøl statlige mottak som sitt nye hjem. Men også det blir et kortvarig opphold, ettersom asylmottaket i Østfold legges ned om tre måneder.

Abonner på Kanalen: Det koster 75 kroner i måneden

Møtt med respekt i Nome
«Tina» har opplevd åtte forskjellige mottak i sine år i Norge, men da hun kom til Nome følte hun at hun for første gang fikk respekt.

- Det er store forskjeller på hvordan mottakene i Norge er organisert og jeg opplevde at når jeg kom til mottaket i Nome, så fikk jeg hjelp og ble respektert, sier hun.

- Jeg har helseproblemer, der jeg ved noen anledninger har ringt ambulanse fordi jeg trodde jeg skulle dø. Ved flere andre mottak har jeg bare fått beskjed om å vente til neste dag. Her blir jeg tatt på alvor og jeg er så redd for hva som skjer når jeg igjen skal flytte, sier hun før hun legger til:

- Jeg kan aldri dra tilbake til Iran. Mitt ufødte barn Elena, har jeg fått med en mann jeg ikke er gift med. Vi er bare kjærester og han bor i Porsgrunn. Skulle min familie få vite dette, vil de faktisk drepe meg. Slikt er nok vanskelig å forstå for nordmenn, men det er dessverre slik i mitt hjemland.

LES OGSÅ: Fakkeltog for mottaket på Dagsrud 

Vil være fri
«Tina» har jobbet mye for frivilligheten på de stedene hun har bodd. Det har vært idrettslag, kiosker og gamlehjem. Dette har gjort at hun har holdt ut.

- Frivillig arbeid har vært en mulighet for meg å fylle dagene og tankene med noe annet. Jeg går bare og venter på hva som skal skje og det har jeg gjort i syv år. Jeg vil ikke gå med hijab, jeg vil bare være fri, kunne jobbe og være en god mor for barnet mitt.

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis 

60 har fått nye plasser
I disse dager pågår arbeidet med å avslutte dagens drift på Nome statlige mottak.

- Vi er i full gang med avviklingen. Det er omtrent 60 beboere som har fått nye mottak, og de første har flyttet denne uka. Det gjenstår cirka 70 personer. Beboerne fordeles på de gjenværende 15 mottak rundt om i landet. Til nå har alle fått plass i Sør- Norge, sier mottaksleder Anne Stokken til Kanalen.

- Mange tar flyttingen pent, til tross for tidligere flyttinger. Mottak er per definisjon et midlertidig bosted. De som uttrykker at det er vanskelig, er gjerne barnefamilier med tilknytning i området, hvor barn går på skole eller i barnehage, og der nettverk og relasjoner går tapt.
For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok