Foreslår å kutte stopp på Lunde stasjon

Den nye operatøren på Sørlandsbanen, Go-Ahead, foreslår i et høringsbrev å kutte stopp ved Lunde stasjon.


Tor Espen Simonsen/Hege Dorholt

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis

Forslaget inngår i en plan om å opprette flere ekspressruter fra Sørlandet til Oslo, og for å få ned reisetiden foreslås det kutt i antall stopp. Lunde stasjon nevnes samtidig med Vegårshei, Gjerstad, Neslandsvatn og Drangedal, melder NRK.

Etter det Kanalen forstår ut fra høringsbrevet vil forslaget ramme morgentoget som i dag går fra Lunde klokken 07.02 i retning Oslo. Hvis forslaget realiseres, må reisende som skal på jobb i hovedstaden ta toget fra Bø.

- Jeg blir forbanna 
Målet er å kutte reisetiden med 30 minutter mellom Kristiansand og hovedstaden. Også for tog fra Stavanger vurderes det kutt i stopp.
Forslaget opprører ordfører Bjørg Tveito Lundefaret:
- Jeg blir for banna. Det var akkurat dette vi fryktet da jernbanen skulle konkurranseutsettes. Forsalget som kommer opp nå er distriktsfiendtlig og vil gjøre det mye vanskeligere å bo i Nome og jobbe i Oslo, sier Lundefaret på telefon fra vinterferie i USA. Hun legger til at det vil bli jobbet heftig for å unngå at forsalget fra Go-Ahead blir realisert.

- Jeg kjenner ikke én politiker i Nome som ikke vil kjempe for at alle tog skal stoppe i Lunde. Det er veldig negativt hvis vi mister togstopp, sier varaordfører, Anders Hjelseth (SP) til Kanalen.

Allerede i dag er det enkeltavganger som ikke stopper i Lunde, og som skaper krøll for de reisende fra Lunde og Ulefoss.
- Det er kun kort tid siden vi hadde dette problemet oppe til politisk behandling, og bestemte at vi skal kjempe for å få alle tog til å bruke Lunde stasjon. Dette forslaget kommer på toppen og lager enda mer problemer, konstaterer Nomes varaordfører.

Han varsler at de folkevalgte vil ta saken på høyeste alvor å bruke de virkemidlene som finnes for å avverge at Og-Ahead gjennomfører sin plan om utelate Lunde stasjon fra sine reisetilbud.

- Hva kan dere gjøre mer enn bare å si at dere er mot forslaget?
- Først og fremst må dette tas opp politisk. Det skal også være møte i regionrådet i Midtfylket på tirsdag, der det også er naturlig at en slik nyhet blir diskutert.

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis

Nye avganger – færre stopp
Forslagene i høringsbrevet skisserer en plan der det opprettes nye ruter på Sørlandsbanen. I ukedagene foreslår selskapet to nye avganger, en til og en fra Oslo. Samt at to avganger per dag gjøres til ekspresstog, med kortere reisetid. Etter det Kanalen kan se er det kun ett av disse som vil få konsekvenser for Lunde, altså morgentoget som i dag stopper klokken 07.02. 

Høringsfristen går ut 06. mars, mens det er Bane NOR som i september endelig fastsetter den nye ruteplanen for 2021.  

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok