Koronaviruset: Én person i karantene i Nome

Én eldre kvinne i Nome er satt i karantene etter glippen ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus. Én pasient i Midt-Telemark kommune har også vært i karantene, men har nå testet negativt på sykdommen.

Kommuneoverlege Kristin Sekse

Tor Espen Simonsen

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis

Nome-kvinnen kan ikke ha smittet andre i nærområdet.

Det opplyser kommunelege Kristin Sekse til Kanalen.

Risikoanalyse  

Kvinnen i Nome har ikke symptomer på den nye koronasykdommen, og har derfor ikke vært smittebærende i tiden etter oppholdet på Ullevål sykehus.

- Den siste risikoanalysen vi har fått tilsier at sykdommen ikke smitter før symptomene melder seg, sier Sekse.

Man vet heller ikke om kvinnen faktisk er smittet. En eventuell test vil ikke bli gjennomført hvis pasienten fortsetter som symptomfri de neste dagene. Karantenetiden varer i utgangspunktet i 14 dager fra besøket på Ullevål.

Årsaken til at det ikke gis et raskt smittesvar skal være at Helse-Norge frykter å gå tom for testutstyr, dersom alle symptomfire personer skal testes.

LES OGSÅ: Disse vil bli kommunedirektør (rådmann )i Nome 

- Søk informasjon selv
Kommuneoverlege Sekse oppfordrer alle som uroer seg - eller er usikre på om de kan være smittet - til å oppsøke informasjon på Folkehelseinstituttets nettsider: www.fhi.no

- Der gis det til enhver tid god, oppdatert og sann informasjon, sier kommuneoverlegen.

Nederst i saken nevner vi også de viktigste stikkordene for smitterisiko, symptomer og forhåndsregler den enkelte kan ta.

Hovedbudskapet per nå er likevel dette: Det er kun er de som har oppholdt seg i «risikoland», og som har symptomer, som står i fare for å være smittet. Har du opphold deg i Norge de siste 14 dagene, er det trolig helt trygt.

Dette er risikolandene:
Per 26.2.2020 regnes fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia som områder med vedvarende spredning.

Ikke farlig – men svært smittsom
Sekse understreker samtidig at koronaviruset ikke er farlig for det store flertallet av befolkningen.

Men for den eldre delen av befolkningen og for personer med svekket immunforsvar kan koronaviruset medføre alvorlig sykdom, på linje med andre influensasykdommer. Håndhygiene, hostehygiene og økt bevissthet er derfor essensielt for å hindre ukontrollert spredning i Norge de neste ukene.

- Sykdommen er veldig smittsom, og sprer seg fryktelig lett. For de som er noenlunde friske og oppgående er ikke sykdommen farlig, og den vil fortone seg som en vanlig forkjølelse eller influensa. Problemet er for de med svakt immunforsvar og for eldre. I og med at smittsomheten er høy, og siden ingen har bygd opp immunforsvar mot dette koronaviruset fra før, risikerer vi at veldig mange blir syke samtidig.  

LES OGSÅ: UDI utsetter Dagsrud-avgjørelse nok en gang 

Skrekkscenarioet i Norge vil være økt press på helsetjenestene.

- Vi bekymrer oss i hovedsak for at helsepersonell blir syke, og eventuelt ikke vil kunne ha pasientkontakt eller utføre helsetjenester, sier Sekse.

Her er korona-rådene:
1) Hvis du bekymrer deg for egen situasjon, må du følge med på nettsiden til Folkehelseinstituttet – www.fhi.no - der det gis riktig og oppdatert informasjon.
2) I øyeblikket er det bare de som har vært på reise i risikoland (og som har symptomer) som er i faresonen. Per 26.2.2020 regnes fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia som områder med vedvarende spredning.
3) Det kan ta noen dager før symptomene melder seg. Da skal man ringe til lege eller legevakt – ikke oppsøk lege fysisk. Det normale vil være hjemmekarantene; bare de færreste trenger sykehusinnleggelse.
4) Symptomene er de samme som ved forkjølelse og influensa: sår hals, feber og tørrhoste.

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis

Unngå smitte
God håndhygiene og hostehygiene er de viktigste stikkordene for å bidra til at smitten begrenses i Norge. Sykdommen smittes ved hosting og nysing (dråpesmitte) og overføres også til hendene. Vær derfor nøye med å hoste i armkroken eller inn i et papirlommetørkle. Vask hendene grundig og jevnlig.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok