Koronaviruset: Setter grensen ved 50 personer i Nome

Kommuneoverlegen i Nome fraråder tilstelninger som samler mer enn 50 personer. Det får konsekvenser for en lang rekke arrangører som nå må avlyse. Barnas Marked opplyser at deres arrangement i slutten av mars utgår. 

Kommuneoverlege Kristin Sekse

 Tor Espen Simonsen 

Kommuneoverlege Kristin Sekse sier at anbefalingen om å avlyse blir sterkere jo flere personer som etter planen skal delta på tilstelningene.

Beslutningen om å gå ut med en ny anbefaling ble tatt på et fellesmøte mellom Nome og Midt-Telemark onsdag ettermiddag.

Avgjørelsen om å sette grensen på 50 personer er strengere enn de nasjonale rådene kom som tirsdag kveld. Nasjonale helsemyndigheter sa da at grensen gikk ved 500 personer, og at arrangement med mer enn 100 bør vurderes fra tilfelle til tilfelle.

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis

Ønsker dialog med næringslivet
Rådet om å sette strek ved 50, kan få svært vidtrekkende konsekvenser. Ikke minst for utelivsbedriftene. En vanlig pubkveld eller quizaften vil normalt samle mer enn «grensen». Noe som kan innebære økonomisk tap for vertskapet.

- Jeg understreker at dette er en anbefaling fra oss, og at vi ønsker en god dialog med næringslivet, sier Sekse.

Hun antyder at utesteder kan gjøre tiltak som begrenser antall mennesker i lokalene og likevel holde åpent.

Mange avlysninger
Hvordan den strenge anbefalingen skal praktiseres er foreløpig tidlig å si noe om. Men allerede onsdag fikk Kanalen meldinger fra foreninger som avlyser møter. Blant annet avlyste Nome hørsellag et medlemsmøte som egentlig skulle vært avholdt torsdag.

- Er det ikke fare for at en så lav grense fører til mange brudd og at tilliten til helsemyndighetene undergraves?

- Dette er kun en anbefaling, som vi vil vurdere fra uke til uke. Vi vet ikke hvor lenge dette vil gjelde. Men vi har en situasjon i Nome i dag der ingen er smittet, og vi bør gjøre alt vi kan for å holde på den situasjonen så lenge som mulig, sier Sekse.

- Innser at vi må bidra 
Barnas Marked er blant største arrangementene som rammes, men også en rekke mindre tilstelninger stenges. Moen Gård på Ulefoss kunngjorde tirsdag at alle annonserte konsertert utgår. 

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis

- Vi må bare ta dette til etterretning, og innser at vi må bidra med vårt for å motvirke at smitten spres i befolkningen. Barnas Marked er en viktig inntektskilde for skolemusikken, men vi kommer tilbake på et senere tidspunkt, sier Solbjørg Holter, som er arrangementsansvarlig for Barnas Marked.

Markedet avholdes vanligvis to ganger i året, og Holter regner med at høstens utgave går som normalt.

Ingen er smittet ennå
Sekes opplyser til Kanalen at det per onsdag ettermiddag, ikke var registrert smittede i Nome. Men fire personer er satt i hjemmekarantene. I tillegg er en rekke helsepersonell rutinemessig tatt ut av jobb, som følge av at de har vært på reise. Det vil si at de holder seg borte fra pasientarbeid, men ikke er satt i hjemmekarantene. Fraværet i helsesektoren er foreløpig på et slik nivå at det ikke skaper problemer, heter det.

Avvis besøk - men gå på butikken
Ny informasjon tyder på at koronasituasjonen kan bli langvarig. Da blir det ekstra viktig å vite hvordan personer som er sårbare for sykdommen bør oppføre seg. Eldre og personer med underliggende sykdommer og nedsatt immunforsvar, kan få alvorlige infeksjoner. For enkelte vil koronaviruset være dødelig.

- Hvordan skal den eldre delen av befolkningen forholde seg til en langvarig epidemi, Sekse?

- Det aller viktigste budskapet nå, er at de som er eldre og i risikogruppene, må være flinke til å avvise besøk fra folk som er syke og som har forkjølelsessymptomer. De må rett og slett være forsiktige. Det samme gjelder venner og slektninger, de må ikke besøke sine eldre hvis de selv er syke.

- Men er det slik at gamle skal holde seg hjemme og ikke gå på kafé eller handle?

- Vi regner med at dette blir langvarig, og vi kan ikke slutte å være sosiale. Vi kan ikke stenge oss inne alle sammen. Gå på butikken som du pleier, men være ekstra nøye med håndhygiene. Dette betyr også at alle andre, som ikke selv er i en risikogruppe, må være påpasselige slik at de ikke bringer smitten videre til de som tåler det dårligere.


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok