Bandak etterlyser nasjonale tiltak

Hjørnesteinsbedriften Bandak AS i Lunde etterlyser raskere og bedre hjelpetiltak fra staten i forbindelse med korona-krisen.Daglig leder Joar Ajer mener det raskt må komme på plass bedre permitteringsordninger for industrien. Dagens regelverk krever at arbeidsgiver betaler for de første 15 dagene i permitteringsperioden. Ajer ser for seg en rask avklaring, der perioden kuttes ned betydelig.

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis

Også karenstiden ved sykdom, bør kortes ned fra dagens 10 dager, hvor arbeidsgiver betaler for sykmeldte ansatte, mener han.

Tilpasser seg ansatte med barn
NTB melder torsdag ettermiddag at staten kommer til å kreve nedstengning av alle norske skoler og barnehager i tiden fremover. Det vil stille ekstra krav til norske arbeidsgivere, som har ansatte med små barn.
- Vi er innstilt på å være med på dugnaden og ta vår del av dette. Bandak er forberedt på å være løsningsorientert med tanke på arbeidstid og differensiering for å få dette til å fungere, sier Ajer.

Bandak har foreløpig ikke møtt problemer knyttet til levering og mottak av varer og tjenester. Men Ajer understreker at situasjonen endrer seg raskt og at det kan oppstå vanskeligheter også for den mekaniske industribedriften på Sagamoen i Lunde.

Kanalen oppdaterer løpende om
korona i Nome: Se alle oppdateringene herStengt kantine
- Vi innfører fortløpende tiltak ved bedriften og oppfordrer ansatte til å følge råd fra Folkehelseinstituttet. Hos oss er kantinen stengt, og det er innført besøksforbud og reiseforbud. I tillegg foregår all varelevering og varemottak utendørs. I våre lokaler har vi rimelig god plass, og den enkelte har sin egen arbeidsstasjon. Men vi forsøker å holde avstand og være påpasselige, sier Ajer.

Bandak har foreløpig ikke innført hjemmekontor for administrasjonen, og begrunner det med at bedriften er avhengig av tilstedeværelse for de aller fleste arbeidsoppgavene.  

Ber regjeringen skynde seg
- Selv om vi ikke er direkte berørt ennå, må vi regne med at vi blir det. Jeg mener det er naturlig å stille spørsmålstegn ved regjeringens styringsmekanismer når det tar 14 dager å komme med tiltak for næringslivet, sier Ajer og legger til:

- Det er særlige permitteringsreglene som bør endres. Vi tar for gitt at karenstiden kortes ned. Det samme gjelder regelverket rundt fravær ved sykdom. I tillegg tror jeg det må på plass ordninger for kapital- og likviditetstilgang for industrien og andre næringer.

Ajer er dessuten kritisk til at lønnsoppgjøret nå pågår.

- Etter min oppfatning er det en ting som burde settes på hold til vi ser utgangen av krisen. Det burde ikke være nødvendig å forhandle om lønn i disse dager. I mange bransjer er det heller snakk om at ansatte må gå ned i lønn i en kortere periode, sier daglig leder ved Bandak AS.


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok