Nome: Skoler og barnehager holdes åpne for utvalgte grupper

Nome kommune har iverksatt kriseberedskap. Etter regjeringens pressekonferanse torsdag ettermiddag, er det klart at alle skoler, barnehager, voksenopplæringen, kulturskolen og bibliotek stenges. Men det er gjort unntak for enkelte grupper i samfunnet.

Beredskapsledelsen i Nome var i dag samlet til møte. Nå er tiltakene klare.


Tor Espen Simonsen

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis

Samtlige nye krisetiltak i forbindelse med koronaviruset settes ut i livet fra og med torsdag kveld klokken 18.00, og gjelder foreløpig frem til 26. mars.

Skoler og barnehager vil fra fredag kun ha begrenset aktivitet. Men de må holdes åpne for barn av foreldre som jobber i yrker som er definert som kritisk viktige for samfunnet.

- Det er viktig å opprettholde virksomheten i helse- og omsorgstjenester og andre kritiske samfunnsfunksjoner, og å unngå at personer i risikogrupper brukes til barnevakt, opplyser helsenorge.no

Mørketallene kan være store  

- Bare en håndfull er testet for korona i Nome
- Det er strenge regler for hvem som testes
- Les hva som er årsaken her Oppvekstetaten i Nome jobbet i ettermiddag på spreng med å kartlegge hvem som omfattes av unntakene. I praksis vil saken trolig løses først når barnehagene og skolene åpner i fredag morgen.

Oppdatering: Norske medier har vært fulle av rapporter om hamstring etter at regjeringen innførte svært strenge restriksjoner for å bekjempe koronaviruset torsdag. - Det er ingen grunn til panikk, sier Magne Gunnerød hos Coop Extra Ulefoss

LES OGSÅ: Kanalen oppdaterer kontinuerlig om koronasituasjonen

Oppdatering: Ingen har fått påvist smitte i Nome, per torsdag kveld. Men 10 personer er i karantene og har blitt testet for viruset, opplyser kommuneoverlege Kristin Sekse.

Ikke bruk besteforeldre
Mange foreldre med små barn vil få problemer med å møte på jobb i morgen og i neste uke. Helsemyndighetene fraråder også på det sterkeste å la besteforeldre (særlig de over 65 år) være barnevakt. Eldre personer er i risikogruppen for å utvikle alvorlig infeksjon som følge av korona.

Lokalavisa er viktig: Bli abonnent på Kanalen du også (både papir og eAvis)

Nome kommune har hatt  beredskapssmøte torsdag ettermiddag, noe som innebærer at krisestab er satt. Det er berammet et nytt møte allerede i morgen, og kommunedirektør Bjørn G. Andersen understreket at situasjonen overvåkes kontinuerlig.

Beredskapsledelsen i Nome består av kommunedirektør (rådmann), ordfører og alle etatslederne samt kommuneoverlege Kristin Sekse.

Kanalen oppdaterer løpende om 
korona i Nome: Se alle oppdateringene her


Disse må ikke møte opp på helsesenteret 
Personer som har luftveissymptomer må ikke møte opp personlig på Nome helsesenter på Ulefoss.

- Personer med luftveissymptomer må ringe til helsesenteret på forhånd, sier helsesjef Ellen Moen.

Årsaken er at luftveisforstyrrelser er ett av symptomene på koronasmitte.

Kommuneoverlege Kristin Sekse


Korona-telt i Nome

Det er nå satt opp et eget telt utenfor Nome Helsesenter for å ta imot personer som kan være utsatt for koronasmitt. Det er ønskelig å holde folk som mistenker smitte unna selve helsesenteret, for å hindre videre spredning.

Driften av Nome Legesenter kan bli redusert de neste dagene og ukene, som følge av omdisponering av personell.

Legene må rett og slett bruke mer av sin tid på koronasaker. Enkelte pasienter kan oppleve at oppsatte avtaler kanselleres.

- Det betyr at en del av kontrollvirksomheten utgår, men det vil skje etter en faglig vurdering fra tilfelle til tilfelle, sier kommuneoverlege Kristin Sekse.

LES OGSÅ: Bandak etterlyser handling fra regjeringen 

Nome helsesenter torsdag ettermiddagFraråder hamstring
De strenge koronatiltakene som innføres i Norge fra torsdag kveld klokken 18.00 innebærer blant annet at frisører, barer og utesteder må stenge. Men matbutikkene og detaljhandelen får fortsette.

- Det er viktig å understreke at det ikke er grunn til panikk, sier assisterende rådmann Eva Rismo.

- Hamstring av mat og lignende er ikke nødvendig og vi vil oppfordre folk til å ta situasjonen med ro, legger hun til.

Helse og omsorgsinstitusjoner 
Omsorgsinstitusjoner som Nome Sjukeheim og Bjervatun er nå stengt for besøkene.

Servicetilbudet på RIBO og Lundetunet vil bli opprettholdt med begrenset kapasitet. Servering av mat er tillatt så lenge det er mulig å sikre at brukerne kan holde god avstand til hverandre. Maten kan ikke serveres fra buffet. 

Hvorvidt kafeene på Lundetunet og RIBO skal opprettholde dette tilbudet blir løpende vurdert. 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok