Siste oppdatering om koronasituasjonen i Nome

Beredskapsmøtet i Nome vedtok i går ingen nye restriksjoner som har betydning for folks dagligliv eller næringslivet. Det betyr at det fortsatt ikke er innført reiserestriksjoner. Mellom 30 og 40 personer i Nome er testet, alle med negativt resultat. 


Krisestaben i Nome (bildet er tatt på et tidligere tidspunkt)


Tor Espen Simonsen 

Neste beredskapsmøte avholdes på fredag. 

Ingen bekreftede tilfeller 
Testingen av helsepersonell som nylig har utviklet korona-lignende symptomer er intensivert. Ifølge kommuneoverlege Kristin Sekse er mellom 30 og 40 personer testet de siste dagene, og alle svar har så langt vært negative.

Ingen er foreløpig bekreftet syke med viruset i Nome. Men det er som kjent smitteutbrudd i nabokommunen Skien.

Ifølge Sekse er det foreløpig ikke innført krav som tilsier at personer med forkjølelsessymptomer skal settes i karantene. Hun oppfordrer likevel alle til å ta grep selv.

- Dersom du er forkjøla eller har luftveissymptomer, bør du opptre som om du er i karantene, og begrense kontakten med andre mennesker, sier hun.
- Ikke gå i butikken og så videre.

LES OGSÅ: Kanalrennet er avlyst 

Kan være luftbårent 
Mange som så Debatten på NRK i går er nå bekymret og engstelige.

- Debatten kunne etterlate et inntrykk av at tiltak som god hånd- og hostehygiene, avstanden til andre mennesker også videre, ikke vil hindre bred smittespredning. Hva er din vurdering, Sekse?

- Jeg vi si at det er enda viktigere enn noen gang å passe på å følge rådene om håndhygiene, hostehygiene, vasking av overflater og det å holde avstand. Til nå har man gått ut ifra at viruset smitter ved dråpeoverføring, nå mistenkes det at viruset kan være luftbårent, og at det holder seg i lufta lenger enn tidligere antatt. Det kan være grunnen til at viruset er så smittsomt. Nettopp derfor er rådene fra Folkehelseinstituttet desto viktigere.

- Du skal også være forsiktig med folk du er sammen med. Pass på at du ikke smitter andre og at du selv ikke blir smittet. Har du forkjølelses- eller luftveissymptomer; så hold deg hjemme til du blir frisk.- Legesentret må ikke overbelastes 
Helse- og omsorgssjef i Nome, Ellen Moen, forsikrer at helsevesenet i Nome er godt rustet, men ber folk ta hensyn.

- Jeg vil understreke at dette er en situasjon vi skal ta på største alvor. Vi vil møte utfordringer hvis smitten sprer seg blant ansatte og innbyggere. Samtidig så vet jeg at vi har gode og robuste tjenester som i disse dager planlegger og forbereder seg. Tjenestene bør nå ikke belastes mer enn nødvendig, sier Moen.

- Vi har et velfungerende legesenter med god legedekning i Nome. De rigger seg som dere kan se med telt og brakke på utsiden for best mulig å beskytte seg selv og pasienter mot smitte. Men vi merker veldig stor pågang på telefon. Henstillingen er at de som er friske, ikke må ringe dit. Når du er frisk vil du uansett ikke få andre råd enn de som Folkehelseinstituttet gir. Vi må passe på at legesenteret er forbeholdt de som trenger det, sier Moen.

Det er på trappene å lansere et eget telefonnummer for korona-henvendelser, for å avhjelpe situasjonen.

Samtidig er det innført strenge restriksjoner på hvem som fysisk får komme og gå på helsesenteret

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok