Trekker tilbake kontroversiell ordre til helseansatte

Torsdag ble alle helsearbeidere i Nome, Bø og Sauherad bedt om å dra på jobb, selv om de var syke. Fredag er den kontroversielle ordren trukket tilbake.

Helsesjef i Nome, Ellen Moen (Foto: Hege Dorholt)


Tor Espen Simonsen

Det skal ha vært høyt sykefravær i Midt-Telemark kommune (tidl. Bø og Sauherad), som utløste meldingen fra kommuneoverlegen torsdag. Bø blad skrev samme dag at rundt 40 ansatte i helseetaten var ute av jobb grunnet sykdom eller mistanke om korona.

I Nome er og var fraværstallet vesentlig lavere, sier helse- og omsorgssjef Ellen Moen.

Flere nyheter fra Nome: www.kanalen.no

Ikke på linje med Folkehelseinstituttet
Likevel sendte kommuneoverlegen torsdag ut melding til alle helseansatte i både Nome og Midt-Telemark (Bø og Sauherad), der også de med forkjølelsessymptomer ble bedt om å gå på arbeid. En melding som brøt med rådene fra Folkehelseinstituttet.

I slutten av meldingen fra kommuneoverlege Kristin Sekse står det at ansatte i helse- og omsorgstjenestene som er syke, skal og må gå på jobb:

«Alle ansatte som har lettere symptomer (som snue, sår hals osv, uten feber) kan og må gå på jobb som vanlig. De som har hatt akutt og oppstående influensa/forkjølelse i løpet av den siste uka, holder seg hjemme til én dag etter de er symptomfrie.»

- Gjelder ikke
Helse- og omsorgssjef i Nome, Ellen Moen, er krystallklar på at det har skjedd en feil.

- Dette gjelder ikke lenger, og meldingen er trukket tilbake, sier Ellen Moen.

Ordren er også trukket tilbake i Midt-Telemark kommune (Bø og Sauherad).

- Det som gjelder hos oss i Nome, er de samme reglene som Folkehelseinstituttet til enhver tid legger ut på sine nettsider, sier Ellen Moen.

- Bare så det er klart, i meldingen fra kommuneoverlege står det at «alle ansatte som har lettere symptomer […] kan og må gå på jobb». Gjelder dette, Moen?

- Nei, det gjelder ikke.Sårbarheten i tjenestene
En hovedbekymring i håndteringen av koronasituasjonen både lokalt og nasjonalt, er helsevesenets sårbarhet for sykdom blant egne ansatte. Ikke bare vil ansatte kunne smitte pasienter i risikogruppen, men høyt fravær vil også gjøre det vanskelig å levere forsvarlige tjenester.

- Hva kan du si om antallet helsearbeidere i Nome som ikke kan gå på jobb på grunn av sykdom, Moen?

- Det nøyaktige tallet har jeg ikke, men det er ikke mange.

Kan være smittebærere
Det å la helseansatte gå på jobb med symptomer på sykdom, uten at det gjennomføres testing, er svært kontroversielt. Dette gjelder ikke minst når bare en svært liten del av befolkningen er testet for korona-viruset. Foreløpig vet man lite om sykdomsforløp og hvor lenge en pasient er smittebærende. I hovedsak sies det at de fleste friske mennesker får milde symptomer. Men helsepersonell som kan være smittebærende kan naturlig nok være i kontakt med pasienter som befinner seg i risikogruppen, og som vil kunne oppleve et helt annet sykdomsbilde.

Flere nyheter fra Nome: www.kanalen.no

Færre blir testet
Samtidig er det klart at situasjonen knyttet til testing av helsearbeidere har endret seg raskt i negativ retning. Så sent som onsdag sa helseledelsen i Nome at ansatte skal testes mer intensivt for å få bedre kontroll på situasjonen. Men fra torsdag er det prekær mangel på prøvetakingsutstyr og reagensrør ved Sykehuset i Vestfold og Unilabs i Skien.

Situasjonen påvirker også Nome, som får testet færre av sine ansatte.

Unilabs i Skien skal ha gitt beskjed om at enkelte av testene som blir utført mellom 17. og 19. mars, altså denne uken, ikke nødvendigvis blir analysert.

Beredskapsgruppa i Nome er orientert om at Kanalen skriver om denne saken, og det er Ellen Moen som uttalelser seg på vegne av gruppa.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok