Nome tester størst andel av befolkningen

Nome tester en større andel av sin befolkning enn andre kommuner, viser en kartlegging Kanalen har gjort.

Her står helseansatte i Nome i kø for å bli testet for koronaviruset.

Tor Espen Simonsen 

Av de syv utvalgte kommunene vi har sett nærmere på kommer Nome desidert best ut. Men vi understreker at det kun er samlet informasjon fra et begrenset utvalg i fylket.

Les flere lokale nyheter på www.kanalen.no

Én positiv prøve
I Nome er 105 personer testet, opplyser kommuneoverlege Kristin Sekse mandag formiddag. Samme dag fikk vi også det første bekreftede smittetilfellet i Nome. En person har trolig blitt syk i utlandet, og satt allerede i rutinemessig karantene da viruset ble påvist lørdag.

Flest i Midt
Omregnet til sammenlignbare tall ser vi at Nome har testet 16,2 personer per 1000 innbyggere, noe som er vesentlig høyere enn andre steder.  

I Midt-Telemark (Bø og Sauherad) er 10,1 personer per 1000 innbyggere testet, mens andelen i Skien ligger på 9,9. I faktiske tall er det tatt prøve av 103 personer i Bø og 555 i Skien.

Deretter følger Bamble med en andel på 9,6 testede per 1000 og Porsgrunn med 8,3 per 1000.  

Vi har også fått svar fra én av kommunene i Vest-Telemark-regionen hvor det ennå ikke er registrert smittetilfeller. Kviteseid med 2403 innbyggere har testet 24 personer, noe som gir en andel på 10 tester per 1000 innbyggere.

Notodden kommer ut med lavest testandel i oversikten. Her er det bare tatt 74 prøver i en befolkning over 13 tusen mennesker. Det gir 5,6 prøver per tusen i en kommune med fire bekreftede koronatilfeller. 

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis

Nome «best i test»
Nedenfor ser du rangeringen som viser hvilke kommuner som tester størst andel av sin befolkning:

Nome: har testet 16,2 (per tusen)
Midt-Telemark: har testet 10,2 (per tusen)
Kviteseid: har testet 10 (per tusen)
Skien: har testet 9,9 (per tusen)
Bamble: har testet 9,6 (per tusen)
Porsgrunn: har testet 8,6 (per tusen)
Notodden: har testet 5,6 (per tusen)De fleste er fra utlandet
Skien har det største koronautbruddet i fylket, med 28 smittede per nå (mandag). Ifølge kommunikasjonssjef Anne Spånem, kan de aller fleste tilfellene spores til utenlandsreiser. Det er med andre ord ikke grunnlag for å si at Skien med sine 55 tusen innbyggere har et lokalt smitteutbrudd. Grunnen til at Skien har en høy andel positive tester (28 av 555), er at smitteveiene har vært kjente og at effektiv smittesporing har vært mulig. Du kan se flere detaljer om dette i tabellen under.

Frykter skjulte tall 
Hvem som testes bestemmes i stor grad ut fra nasjonale retningslinjer, og reglene er strenge ettersom det er knapphet på test- og smittevernutstyr. I praksis prioriteres ansatte i helsevesenet, tilfeller med reell mistanke og syke som har koronasymptomer.

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis

Mange er derfor bekymret for at mørketallene kan være store i befolkningen. Folkehelseinstituttet har åpnet for at folk selv kan rapportere inn sykdom som kan være forenlig med det fryktede viruset, og andelen som selv mistenker at de har korona ligger høyere enn de offisielle smittetallene. Men som kjent er det nærmest umulig for den enkelte å avgjøre om symptomer skyldes korona, vanlig forkjølelse eller pollenallergi.


Her ser du hvor mange som er testet, hvor stor andel det utgjør og hvor mange smittede det finnes i de utvalgte kommunene.

 

 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok