Dansk gigant kjøper Sør-Norsk boring AS

- De 50 arbeidsplassene i Helgen har aldri vært tryggere, sier avtroppende styreleder og utgående eier av Sør-Norsk Boring AS, Hans Vetle Sjørholt.

Signerte kontrakt: Hans Vetle Sjørholt (t.h.) har solgt sitt livsverk til det danske milliardkonsernet Per Aarsleff, her ved Stig Weis.

Tor Espen Simonsen

Det danske milliardkonsernet Per Aarsleff kjøper Sør-Norsk Boring AS.

Men det blir ingen endringer, verken i daglig ledelse, drift, navn eller geografisk tilstedeværelse, slår Hans Vetle Sjørholt fast.  
- Per Aarsleff har inngått en langsiktig leieavtale på syv og et halvt år, med opsjon om forlengelse, sier Sjørholt, som mener oppkjøpet gir store muligheter for videre vekst.
- Dette er de tøffeste gutta i Europa. Det åpner mange muligheter, ikke minst for våre ansatte som nå får tilgang til helt nye og spennende karriereveier, sier han.  

Hovedkontor i Nome
Aarsleff‐gruppen er store i Skandinavia, men likevel et nokså ukjent navn for nordmenn. De siste årene har selskapet imidlertid hatt flere store oppdrag i landet.
- Det er slik vi har blitt kjent, og vi har regnet på en del jobber for Aarsleff, sier Sjørholt.

Den danske oppkjøperen har til nå hatt en liten norsk avdeling i Råde, med tre ansatte. Denne avdelingen vil legges inn under Sør-Norsk og flyttes til Helgen.
- Vi har ikke vært ute i markedet for å selge selskapet, men da muligheten åpnet seg, ønsket vi å være med. Dette gir store muligheter for fremtiden, sier Sjørholt som beskriver salgsprosessen med en fotballmetafor:
- Hvis du gjør det bra på A-laget til Ulefoss, kan du kanskje bli plukket opp av Odd, der kan du bli lagt merke til og få muligheten på landslaget, og plutselig en dag ringer kanskje Manchester United.

Videre betegner han det som spennende at et børsnotert selskap med milliardomsetning og avdelinger i de fleste land i Nord-Europa, i realiteten etablerer seg i Norge med Helgen som hovedkontor.Ukjent pris
Lars Aulesjord har vært daglig leder i Sør-Norsk Boring siden høsten 2019, mens Hans Vetle Sjørholt har vært arbeidende styreleder. Aulesjord fortsetter i sin rolle som daglig leder, mens Sjørholt blir arbeidende styremedlem. Ellers skal fortsatt Edvard Mæland og Ståle Bærland fortsette i styret.

Etter det Kanalen erfarer sier kjøpsavtalen at styret bestemmer over investeringer, drift og ansettelser lokalt.
‐ Når Sør‐Norsk Boring blir en del av Aarsleff skjer det etter nøye overveielser. Med Sør‐ Norsk Boring får vi tilført spisskompetanse innen boring i fjell og energiboring. Kombinert med Aarsleff‐gruppens kompetanse innen egenproduserte betongpeler, spuntvegger og borede peler i store dimensjoner, vil dette styrke vår markedsposisjon i Norge og resten av Skandinavia, sier Stig Weis, påtroppende styreleder i Sør-Norsk og avdelingsdirektør i Aarsleff Ground Engineering.

Sjørholt vil ikke kommentere prisen, og viser til at informasjonen er klausulert i forbindelse med at Per Aarsleff AS er et børsnotert selskap i Danmark.

Næringssjef i Nome, Bent Gurholt, ser positivt på utviklingen.
- De ansatte i Sør-Norsk representerer en kompetanse som sørger for kontinuitet der bedriften ligger i dag, og oppkjøpet gir gode sjanser for videre ekspansjon i Nome. Jeg ser ikke noen farer ved dette, her er det egentlig bare positive ting. Jeg tenker at i de store, tunge anbudene vil det bli lettere for Sør-Norsk å få gjennomslag. Vi må også være stolt av å ha en sånn type bedrift i Nome som er så unik, med sin kompetanse, at et stort internasjonalt konsern går inn og kjøper, sier Gurholt.

Setter stadig rekorder
Sør-Norsk Boring AS har vært en suksess fra første stavtak, med en eventyrlig vekst etter etableringen i ytre Helgen i 2012. Selskapet har stått for den største veksten i sysselsetting i Nome de siste 10 årene. Også gjennom vinteren og koronakrisen har Sør-Norsk prestert sterkt.

Det ble satt ny omsetningsrekord i 2019, da salget nådde 155 millioner kroner, noe som også innebar en dobling av resultatet før skatt til 12 millioner i overskudd. Samtidig ser inneværende år ut til å slå den ferske rekorden.
- Vi har aldri hatt så fulle ordrebøker som nå, og vi seila gjennom korona med bedre resultater enn på samme tid i fjor. Vi kommer styrket ut av stormen, ikke minst takket være kjempedyktige ansatte, sier Sjørholt.

Dette er oppkjøperen
Aarsleff er et ledende dansk entreprenørkonsern med spesialitet i planlegging og gjennomføring av store prosjekter innenfor infrastruktur, klimatilpasning, miljø, energi og bygninger – fra prosjektering til overlevering.
- Med utgangspunkt i en sterk posisjon i Danmark og Østersjøregionen løser vi prosjekter i det meste av verden. Innenfor fundamenteringssegmentet har Aarsleff selskaper i Danmark, Sverige, Polen, Tyskland, England og Norge. Aarsleff er notert som aksjeselskap på børsen i København og oppnådde siste år en omsetning på 13,5 milliarder kroner – herav er 31 prosent i utlandet, heter det i en pressemelding.

Konsernet er arbeidsplass for 6.800 medarbeidere som fordeler seg på det danske morselskap og på datterselskapene i inn‐ og utland.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok