Store nedbørsmengder kan stanse båttrafikken på Telemarkskanalen

Slusingen av fritidsbåter på Telemarkskanalen kan bli midlertidig stanset som følge av store nedbørsmengder tirsdag. Båtturister kan dermed oppleve å stå «flomfast» mellom Ulefoss og Dalen.

Kan bli liggende fast: Det lå mange fritidsbåter i Lunde mandag ettermiddag. Tirsdag kan kanalanleggene bli stengt grunnet sterk vannføring.

Tor Espen Simonsen

Oppdatering tirsdag morgen: Telemarkskanalen er stengt for fritidsbåter mellom Ulefoss og Hogga på grunn av for sterk strøm i vassdraget. 
 
Daglig leder ved Telemarkskanalen Steinar Arntzen sier til avisa at han har mottatt varsler fra Statkraft som kan by på problemer for båtturistene. Sterk vannføring vil gjøre det umulig å holde sluseanleggene i vestløpet åpne for fritidsbåter. Rutebåtene MS Henrik Ibsen og MS Victoria kan imidlertid gå som normalt.

Arntzen sier at Telemarkskanalen er i beredskap, men håper foreløpig på det beste.
- Vi har bedt om at så mye vann som mulig slippes om natta, slik at vi skåner båttrafikken på dagen, sier han. Nedtappingen vil skje mellom klokken 19.00 mandag og 07.00 tirsdag.Sikkerhetsgrense på 200 kubikk
Fra mandag kveld og gjennom hele tirsdag er det meldt store nedbørsmengder. Ifølge Yr.no kan det komme opp mot 36 millimeter regn i Nome fra klokken 12.00 og 18.00 tirsdag. Men det er nedbøren vestover som avgjør hvordan situasjonen blir for Telemarkskanalen og alle båtturistene som i øyeblikket befinner seg mellom Ulefoss og Dalen.  

- Av sikkerhetshensyn har vi satt en grense for maks vannføringen på 200 kubikk mellom Hogga og Ulefoss. For rutebåtene er det annerledes, der tåler vi litt mer, og trafikken vil fortsette gjennom en dialog mellom oss og skipperen, sier Steinar Arntzen som i det lengste håper at Driftssentralen på Dalen vil håndtere situasjonen uten problemer for turistene på vannveiene. Vassdraget fra Norsjø til Skien berøres ikke av prognosene som nå foreligger. Mellom Norsjø og Skienselva er grenseverdiene for fritidsbåtene satt langt høyere.

Steinar Arntzen


Ser ikke ut til å klare det
Men prognoseansvarlig for Statkraft på Dalen, Kristian Aune, tror det vil holde hardt å få vannføringen under 200 kubikk gjennom tirsdagen.  
- Men vi er ikke helt sikre på prognosene, ettersom situasjonen vil avhenge veldig av hvor nedbøren treffer, sier Aune og legger til:
- Akkurat nå ser det ut til at vi ikke klarer å holde oss under 200 kubikk i morgen. Men det er stor usikkerhet rundt dette.

Aune beroliger imidlertid båtfolket med at varselet for dagene fremover ser bedre ut, og at en stans for fritidsbåtene i så fall blir kortvarig.
- Når vi får enda en natt der vi kan tappe mye, håper vi situasjonen normaliserer seg på onsdag, sier han.
- Det meste av nedbøren skal komme i løpet av dagen på tirsdag, selvsagt med en del tilsig i tiden etter, men ellers ser det ikke så galt ut, sier Aune.  
 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok