30 beboere har ankommet Dagsrud

Nome statlige mottak ble offisielt åpnet av UDI før ferien. Nå har 30 nye beboere ankommet, og ytterligere 24 er ventet de nærmeste ukene.

Ansatte ved Nome mottak: Driftsleder Anne Stokken står som nummer tre fra venstre.


Tor Espen Simonsen

Det opplyser mottaksleder Anne Stokken til Kanalen.

LES OGSÅ: Nome mottak gjenåpnes 

UDI-sjef Frode Forfang deltok da Nome statlige mottak offisielt ble gjenåpnet i slutten av juni, etter å ha vært steng et halvt. Først i midten av juli kom de første beboerne på plass.
- Det var litt senere enn vi var forespeilet, sier Stokken.

God plass til familier
Senere ankomst av beboere har imidlertid ingenting å si for kommunens inntekter. Den nye basisavtalen gir et fast tilskudd etter en bestemt fordelingsnøkkel. Dette er med på å gi driften mer forutsigbarhet enn tidligere. I tillegg har den ferske basisavtalen en varighet på minimum 10 år.

De 30 beboerne som foreløpig har fått tak over hodet i Nome består av enslige menn og familier. Nome statlige mottak har dessuten egne fløyer for kvinner, og er godt tilrettelagt for familier med flerromsleiligheter. Derfor er det også ventet flere barnefamilier i tiden fremover, noe som kan øke tallet på elever i skolene og barn i barnehagene i Nome.

Avtalen mellom Nome kommune og UDI om mottaksdriften tilsier at staten kjøper en grunnpakke på 120 plasser på Dagsrud, med opsjon på 20 pluss 20 plasser. Maksimalt regulerer avtalen et mulig beboertall på 160 beboere. På det meste har det tidligere vært over 200 innkvarter i bygningene. Prioriterer barna
Samtidig nærmer skolestarten seg raskt. UDIs omstruktureringer gjør at flere asylmottak rundt om i landet nå skal avvikles. Enkelte av disse har drevet på midlertidige kontrakter under koronatiden. Beboere fra disse anleggene skal blant annet innkvarteres i Nome, og for familier med barn er det en fordel om det skjer før skoleåret starter opp.  

- UDI har som et uttalt mål at de skal prioriter å flytte familiene i forkant av skolestart, sier Stokken.

Det er flere grunner til at det har tatt tid med å få de nye beboerne på plass. Blant annet gjør koronarestriksjonene logistikken mer komplisert, men den norske fellesferien gjør det også vanskeligere å få fart på prosessene.

- Engasjementet er en styrke

Høsten 2019 meldte Kanalen at nærmere 200 beboere, hvorav rundt 50 barn, måtte flytte ut av mottaket på Dagsrud allerede ved juletider. Avgjørelsen vakte oppsikt, og en spontan demonstrasjon mot nedleggelsen ble dratt i gang av lokale krefter.

UDI-sjef Frode Forfang har også fått med seg den lokale motstanden mot UDIs avgjørelse høsten 2019. I juni valgte han å snu det til noe positivt.
- Det er godt å vite at mottaket har sterk støtte i lokalsamfunnet. Selv om ikke det var utslagsgivende i anbudsprosessen, er det en styrke, sa han.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok