Kommunelegen er fornøyd: Men ett utested måtte gjøre endringer etter kontroll

Koronareglene er stort sett overholdt, og folk har vært flinke, sier kommuneoverlege Kristin Sekse. Men ett utested i Nome måtte gjøre endringer i rutinene etter kontroll.

Kommuneoverlege Kristin Sekse

Tor Espen Simonsen

Det har vært mange besøkende til Telemarkskanalen og overnattingstilbudene i Nome denne spesielle sommeren. Næringslivet og attraksjonene har vært lagt godt til rette, og folk har overholdt smittevernreglene, sier Sekse.

Senest denne uka har hun utført tilsyn ved de største campingplassene i Midtfylket. Også der ser situasjonen god ut.Samtidig kommer de første rapportene om nye smitteutbrudd rundt om i landet. De fleste tilfellene kan spores tilbake til nordmenn som har vært på utenlandsreise. Så nært som i Skien meldes det om to nye smittetilfelle knyttet til reise utenlands. I Moss er det i tillegg et større lokalt utbrudd.

Foreløpig har kommunelegen ikke registeret økt testing i Nome etter at reiserestriksjonene til flere land ble lettet på.

- Sist uke gikk faktisk testantallet noe ned, men vi forventer økt testing i ukene fremover når folk kommer hjem, sier Sekse.

Utfordring i utelivet
Kommunelegen og kriseteamet i Nome har fortløpende håndtert klager og meldinger knyttet til brudd på smittevernreglene. Men det har ikke vært alt for mye å henge seg opp i. De to siste ukene har det heller ikke kommet nye klager.

Det området hvor Sekse likevel ser de størst utfordringer er ved skjenkestedene.

- Folk blir gjerne mer ukritiske utover kvelden, og det er vanskeligere å drive effektiv smittesporing i utelivet enn på arrangementer der vi har deltakerlister.

Tilstrømningen av turister gjør det utfordrende å overholde smittevernreglene. Her ser vi reisende med rutebåtene MS Victoria og MS Henrik Ibsen på Lunde sluse.


Fikk advarsel fra kommunen
Skjenkekontrollen har i sommer gjennomført sjekk av smitteverntiltak på serveringsstedene. Ved slusekroa i Lunde ble det avdekke flere avvik fra reglene, og assisterende rådmann Eva Rismo har skrevet brev til etablissementet om at nye regelbrudd vil få konsekvenser for skjenkeløyven.

Kontrollen ble gjennomført 11. juli og konkluderte blant annet med at gjestene på Lunde slusekro fikk sitte hvor de ville, at overflater ikke ble vasket av personalet og at kravene til sosial avstand ikke ble overholdt. Det var rundt 90 gjeter i lokalet denne dagen, hvorav de fleste satt under tak på uteserveringen, ifølge kontrollørene fra Securitas.Lunde slusekro har i tiden etter gjort store endringer og fått på plass nye rutiner.

- Jeg har ikke hørt noe mer om Lunde slusekro, og antar at det fungerer bra der nå, sier Sekse.

Driver av Lunde slusekro, Chris Nikolaisen, opplyser til Kanalen at det er gjort grep for å oppfylle kravene i smittevernregimet.
Nå mener han stedet er trygt for gjester og ansatte.

- Vi har ansatt flere folk som bistår med renhold. I tillegg har vi etablert et ekstra mobilt tappetårn for å spre kundene og unngå at det oppstår for mye kø ved bestilling. En trådløs betalingsterminal kommer også på plass før helgen. Vi har tillegg satt ut flere telt og kjøpt inn belysning og varmelamper, slik at gjestene kan spres på et større område. De store bordene på uteserveringen er splittet opp, for å unngå at folk klumper seg sammen, sier Nikolaisen om rutineendringene som er gjennomført.


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok