Leserinnlegg: Turisttrafikken - har vi mer å tilby?

I 1979 var det kommunevalg, og jeg sto på førsteplass på Nome Venstre sin liste. I den anledning ble jeg intervjuet av Nome Blad om hvilke satsingsområder Venstre hadde. Jeg sa da at Venstre bl.a. mente at Nome burde satse på turisme. Det var første gang at noe parti nevnte turisme som satsningsområde for Nome, og jeg følte at det nærmest ble flirt litt av at vi ville satse på noe så søkt.

Gruvehistorie


– I dag godtar alle at turisme er et viktig og nyttig satsningsområde for Nome og at det glir inn som en naturlig næringsaktivitet.

Nome har en interessant og omfattende historie, vi ha en praktfull natur og en helt unik geologi, fauna og flora. Alt dette kan det satses på turistmessig. Det er allerede mye fint i Nome som utnyttes turistmessig. Spørsmålet er: Kan vi satse mer? Jeg mener klart: JA!
En av de tingene vi ønsker fra turistene, er at de oppholder seg noe lenger i kommunen. For å oppnå det, trenger vi to ting: 1. Et sted å overnatte. 2. Noe å ta seg til mens de er her.

LES OGSÅ: Barnefattigdom i Nome

I Lunde er det et par muligheter for overnatting, Vandrerhjemmet og campingen ved slusene. Behovet kan godt være større, så også i Lunde bør en søke flere muligheter.

I Ulefoss har en hatt mulighet både på Heggen Pensjonat og på Lille Ulefoss. Det er sterkt å ønske at det igjen blir mulig med turistmessig overnatting på disse stedene. Men også her vil det etter all sannsynlighet være behov for mer.

Det har i mange år vært forsøkt å etablere en campingplass også i Ulefossområdet, uten at det er blitt noe resultat. Jeg tror at Nome-stranda kunne vært et egnet sted. Nome burde sikre seg rettigheter til å etablere en campingplass der, hvis de ikke allerede har det. I 70-åra var det en god del som campet der oppe, inntil det ble ulovlig. I dag brukes plassen som en av kommunens badeplasser, men det vil med letthet kunne fungere som både badeplass og campingplass. En kunne ha badeplass på nedsida av veien og campingplass på oversiden. Med tida kunne en også bygge campinghytter oppover i lia. 


I Ulefoss er det laget en egen liten plass for døgnparkering av bobiler. Den ser ut til å ha blitt en suksess. Bobiler kan vel også parkeres ved Telemark kanalcamping i Lunde, men begge steder vil sannsynligvis behovet tilta. 

Jeg har tidligere slått til lyd for at det etableres et par kolonihager i Nome, en i Ulefoss og en i Lunde. Kolonihager er et meget populært tiltak som det er lett å rekruttere til. Vi oppnår det vi ønsker fra turistene, nemlig at de blir lengre i Nome, de kan overnatte her, og de kan tilføre kommunen nye impulser. Etableringen koster ikke mye for kommunen. Jordarealene kan lett føres tilbake til landbruket, dersom det skulle bli ønskelig. Kolonihagene kan drives meget miljøvennlig, ofte vil de kunne etableres uten behov for tilførsel av energi og uten behov for kloakk og renovasjon. De bør ha eget styre.

Når det gjelder tiltak for å få folk til å bli lengre i kommunen, finnes det mange alternativer. Både i Holla og Lunde er det allerede satt i gang flere populære ting: Øvre verket i Ulefoss, bygdetunet i Lunde, flere idrettsarrangementer og andre kulturelle tiltak. Alt er meget bra og drives av entusiastiske arrangører. Jeg skal likevel nevne noen tiltak som kanskje kan la seg gjennomføre eller bygges videre på. 

Sightseeinger
Dersom en hadde en båt som rommet 15-20 passasjerer, kunne en arrangere turer ut både fra Ulefoss og steder langs vassdraget i Lunde. Det måtte være høytaleranlegg, slik at skipperen kunne orientere passasjerene mens de seilte nedover. I våre nett-dager kunne denne orienteringen lett være digitalisert også, slik at passasjerene kunne velge selv. Orienteringen kunne skje på norsk, engelsk og tysk. Det er nok å berette om både om geologi, bergverk og bosteder. Ved skikkelig digitalisering kunne en selvsagt også vise bilder innvendig fra gruvene. Båten kunne f. eks. fortsette til Munken, hvor den kunne ha et opphold på 60-90 min. utenfor Munkenstua, slik at folk kunne benytte oppholdet til tur i området eller et besøk på kafeen! Turen tilbake kunne gå på andre sida av Norsjø med omtale av Masdalen, malmtransport Valøya, Valebø og Ulefoss. 

LES OGSÅ: Ett utested i Nome måtte gjøre endringer etter kontroll 

Sightseeingturer med buss burde også være mulig. Da kunne en også kombinere turene med vanlige rutebussturer for innbyggerne. Turene kunne gå over hele kommunen. Opplegg med informasjon for turistene kunne skje på samme måte som i båten. Det finnes utrolig mye interessant en kan berette om fra alle steder i kommunen.Kajakkpadling er vel allerede startet i Nome, et meget godt tiltak. Det kunne vært viktig å få det inn under turisttiltaka i kommunen. 

Det er også allerede store arrangementer på rulleski og sykkel i kommunen. De teker folk hit, og de skaper også blest om kommunen. Jeg har lyst til å trekke fram enda et satsningsområde, som bør settes i gang snarest, slik at en allerede fra begynnelsen kan få det inn i sikre og ordnede former. Det gjelder terrengsykling. Nome har store muligheter innenfor dette. Jeg vil foreslå at en får laget en sykkelløype fra området rundt Gångevann og opp til toppen på Gånge og ned igjen. Løypa for terrengsykling må være separat og i falle sammen med gangstier. 

LES OGSÅ: Telemarkskanalen er fortsatt stengt (torsdag) 

«Primitivferie i Nome». Dette er et prosjekt jeg ha tenkt på, men som krever en del medvirkning og tiltak, så jeg vil heller komme tilbake til det i en annen omgang. Det foreligger en skisse fra arkitekt Fehn om et Fehns Hus i Nome. Jeg håper noen vil gripe fatt i det også. Jeg har noen tanker også om det, men som også får vente til en annen gang.

Jeg har her nevnt en del tanker og ideer om å satse mer på turisme i Nome. Jeg har ikke gjort noe særlig mer konkret. Jeg har heller ikke noen direkte forbindelse til de bestemmende organene i Nome, slik at dette er fritt for enhver som har interesse og mulighet for det, til å jobbe videre med det. Det er fritt fram for enhver!

Eirik Ballestad

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok