- Håper folk bruker Norge neste år også

Telemark Kanalcamping, Lunde vandrerhjem og Telemarkskanalen opplever tidenes publikumstilstrømning denne sommeren. Men vil det vare?

Karin, Lars og Anders og Emilie (6) er gjester ved Telemark Kanalcamping. De håper folk kommer tilbake også neste år og fortsetter trenden med norgesferie.

Tor Espen Simonsen

Eller drar vi tilbake til «Syden» sommeren 2021?

Erling Skoe ved Kanalcampingen, sier han er usikker på hvor mye han tør å investere i økt kapasitet. Noen tilpasninger tror han det blir, men hvor mange av norgesturistene som vender tilbake i 2021 og årene etter vet ingen.

- Flott å oppdage Norge 
Karin, Lars og Anders har tatt turen til Lunde og Kanalcampingen fra Vestlandet. De er drevne i å feriere i Norge, og liker å ta bruk av hjemlandet om sommeren. Vanligvis krever gårdsdriften at de bare legger ut på kortere turer innimellom, men i år ha de slått på stortromma og kjørt over fjellet til fylket vårt. De liker seg godt på Kanalcampingen, og har planer om å ta en av rutebåtene langs Telemarkskanalen en av de nærmeste dagene.

LES OGSÅ: Kaste-Stoadalen blir utsatt igjen

- Vi liker å feriere i Norge, og synes det er flott å oppdage mer av vårt eget land. Jeg håper flere ser kvalitetene ved dette, og at folk kommer tilbake neste år, sier Karin. Men hun er absolutt ikke sikker at det blir slik.

- Jeg ser jo på bobilsidene på nettet, at mange klager over prisnivået. Det er dyrt å reise rundt i Norge, og folk er opptatt av at pengene som brukes her, fint ville rukket til en lang ferie i utlandet, sier Karin som har med seg mannen Lars og sønnen Anders på tur. De reiser sammen med et vennepar som har vært i Lunde flere ganger tidligere. Det er venneparet som har datteren Emilie (6) som du ser på bildet.

LES OGSÅ: Eventyrlige tall for fylkets turistmagnet Erling Skoe sier til Kanalen at besøket i år har vært over all forventing. I utgangspunktet visste han ikke hvilken vei det ville slå ut.
- Vi så for oss at det enten ble en dårlig sesong der ingen turte å dra ut på tur, eller at det ble en kjempesesong. Det ble det siste, sier Skoe, som har hatt lange arbeidsdager for å holde hjulene i gang.

Ved Lunde vandrerhjem melder Peter van Heerebeek om tidens juli, og Kanalen.no skriver i dag at Telemarkskanalen nesten har doblet besøkt av fritidsbåter i feriemåneden. Rekorden var klar allerede før værgudene satte en midlertidig stopper for slusingen denne uka.

Fortsatt med noen dager igjen av feriemåneden, kan Heerebeek konstatere at alle rekorder er slått.

2019 var et godt år, med 90 prosent belegg i juli. Allerede 27. juli i år nådde belegget 91 prosent, noe som betyr at 22 av 24 rom har vært utleid hver dag gjennom ferien. Tallene for mai har også vær svært gode for vandrerhjemmet, mens det var en liten nedgang i juni.

Men igjen melder spørsmålet seg: Hva skjer når situasjonen normaliserer seg og korona går i glemmeboka?

LES OGSÅ: Fortsatt høy arbeidsledighet i NomeTror på endret trend
Reiselivsdirektør i Visit Telemark Anne-Hege Svartdal tror den voldsomen koronaeffekten på reiselivet i år, vil holde seg, og bidra til å snu en trend i positiv retning.

- Jeg tror folk kommer til å reise til utlandet igjen når situasjonen normaliserer seg, men kanskje ikke i like stor grad som før. Det kommer til å bli sjeldnere reiser, og mange vil kanskje dra utenlands hvert tredje år istedenfor hvert år. Hvis vi klarer å lage en slik trend, får vi også ned klimautslippene, pluss at vi får mer lokal verdiskaping. På Norgeferie tror jeg folk kjenner mindre stress og press, og mer frihet når de reiser rundt. Dette tror jeg mange har opplevd i år, sier Anne-Hege Svartdal.

- Hva med innvendingen om at norgesferie er dyrt?
- Det kommer veldig an på hva man sammenligner med. Du må huske på at hotell i Oslo eksempelvis er langt billigere enn i andre storbyer i Europa. I Norge kan de reisende dessuten få mye mer aktiviteter, og vi ser at det aktivitetsbaserte reiselivet øker mest.   

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok