Sommerprat'n: Alfhild kjempet for bedre togtilbud

Alfhild Stokke hadde aldri forestilt seg at hennes engasjement for togtilbudet skulle bli så stort. Gjennom våren har hun kjempet en kamp for Lunde stasjon, og den er ikke over.


Hege Dorholt

PS: Fredag 31. juli har Go-Ahead uttalt at togrutene normaliseres med det vanlig tilbudet fra og med 3. august. 

«Vi som vil beholde avganger og stopp på Sørlandsbanen» heter Facebook-gruppen, som Alfhild Stokke opprettet i mai. Den har i dag nesten 3500 medlemmer.

LES OGSÅ: Kaste-Stoadalen blir utsatt igjen

– Engasjementet startet fordi morgentogene ikke ble gjenopprettet da samfunnet begynte å åpne opp igjen etter koronanedstengingen, forteller Stokke. Det ble raskt tydelig at hun ikke var alene om frustrasjonen rundt Go-Aheads tilbud, og fra hele Sør-Norge kom støtteerklæringer og engasjement.Tenker på neste generasjon
– Jeg hadde aldri sett for meg at det skulle bli så stort, men tanken var å vise togselskapet kundemakt og protestere mot at togruter og stopp blir lagt ned på Sørlandsbanen.

– Hvordan har det vært og stått i bresjen for et slikt engasjement da?

– Det har jo blitt litt mye kanskje, med så mange medlemmer må man følge litt med også. Dette er og skal ikke være en politisk side, samtidig som folk må få lov til å mene ting. Noen ganger kan diskusjonene gå litt langt, men for det meste har det vært positivt.

– Sitter du igjen med en følelse av at det hjelper å engasjere seg?

– Ja det vil jeg jo si. Jeg tror Go-Ahead har følt et press fra oss, selv om de ikke har innrømmet det. Vi ønsket å hjelpe politikere og myndigheter til å stå sammen bak et krav. Lokale politikere har vært kjempeflinke i denne saken, og vi fikk jo til slutt morgentoget tilbake. Men jeg er ikke like imponert over rikspolitikerne, som jeg mener hadde en mulighet til å sette større krav til opprettholdelse av tilbudene.

LES OGSÅ: Fortsatt høy arbeidsledighet i Nome

Hun tror likevel det er viktig å engasjere seg, og stå opp for det man tror på.

– Det er veldig viktig. Man må ikke sitte å tro at alt kommer til å ordne seg. Så får man heller tåle å stå i at ikke alle er enig. Jeg tenker jo også på neste generasjon og deres muligheter til å bo i distriktene.

Kampen er ikke over
Selv om morgentoget er tilbake, tror Stokke at kampen er langt fra over.

– Det er fortsatt problematisk. Nå skjer det stadig endringer. Plutselig en dag her sto ikke Lunde som stoppsted hjem fra Oslo. Det var bare fjernet, og bortforklaringene har vært mange og ulike. Nå er det sommer, men jeg er redd problemene fortsetter til høsten. Vi kan ikke gi opp, og må følge utviklingen med argusøyne.Nå har Go-Ahead varslet at det ikke lenger er automatisk stopp i Lunde og andre mindre stasjoner.

– Det er jeg veldig imot. Hvorfor skal vi møte en leverandør av tjenester med å la de slippe å stoppe? Det ødelegger jo hele tilbudet. Nå må man kjøpe billett på forhånd, og vi som har månedskort må selv sørge for å gi beskjed om at toget stopper. Det gjør meg utrolig provosert som kunde.

LES OGSÅ: Eventyrlige tall for fylkets turistmagnet 

Stokke mener koronasituasjonen på mange måter har vist at det er mulig å kombinere hjemmekontor på bygda, med pendling inn til byene. – Det gir oss et helt annet Distrikts-Norge, men da er vi avhengig av et kollektivtilbud som fungerer for pendlere, skoleelever og andre reisende, konstaterer hun.

– Blir det togferie i år Alfhild?

– Haha, nei jeg skal være her i Lunde jeg. For første gang på mange år skal vi ikke reise og heller nyte ferien lokalt.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok