Her kan du se hvordan flommen utvikler seg

Kraftig regn den siste tiden har ført til at innsjøer, bekker og elver har gått over sine bredder. I vårt område ender det meste av nedbøren i Norsjø, som stiger når flaskehalsen ved utløpt mot Skien ikke klarer å ta unna. 

Tor Espen Simonsen (tekst&foto)

Vannføringen ut av Norsjø steg kraftig tirsdag og onsdag og brøt barrieren for 10-årsflom, med en topp på nærmere 1300 kubikk vann i sekundet ved Skotfossen. Grafen er hentet fra NVSs sanntidsrapportering av vannføringen. Bildet er sist oppdatert klokken 13.30 fredag, nivået hadde falt til under 900 kubikk per sekund.

Den røde ringen i bildet over viser vannføringen slik den var torsdag 19. november, idet flomtrykket var på vei tilbake. Den blå stiplede linjen på nesten 1100 kubikk, representerer nivået for 10-årsflom. 

Den grønne ringen som Kanalen har tegnet inn på bildet, angir målet for middels flom. Som grafen viser er det ennå et stykke før vi kommer under dette nivået. 

Du kan selv følge med på NVEs målepunkt i Skotfoss ved å følge denne linken

Positivt værvarsel 
Sprengfulle vannmagasiner i Øst- og Vest-Telemark gjør at nedbør som ikke kommer i form av snø på denne tiden av året, gir fare for flom. Regulantene oppover i fylket må rett og slett slippe vannet ut og nedover vassdraget til Norsjø.

Vedlikeholdsleder i Telemarkskanalen, Håkon Heines, tror det verste er over og at en faren for storflom kan avblåses for denne gang.

- I øyeblikket står vannet cirka 20 centimeter høyere enn normalt ved Hjellebrygga, men det er mye roligere nå enn på tirsdag, onsdag og torsdag, sier Heines.

- Vi tror ikke det blir verre, og været ser beroligende ut også utover i neste uke, sier vedlikeholdslederen.

Været har bedret seg de siste dagene og langtidsvarselet viser opphold og stabilt klima.

Verre i 2015
Sist en virkelig stor flom skapte problemer rundt vassdraget var i 2015. Den gang var vannføringen mye sterkere enn det vi har sett de siste dagene og skadene ble omfattende. Blant annet måtte Ulefos Jernværk stenge ned produksjonen. Det uvanlige denne gangen er årstiden. Kanalen kan ikke finne avisoppslag om høstflommer så sent på høsten i våre arkiver. 

Flommet over gjestebrygga 
I går så sto Norsjø høyt, og hadde lagt hele området rundt Ulefoss gjestebrygge under vann, slik du ser på bildet under: 


Du kan se flere bilder fra flommen ved å gå til Kanalens bildekarusell her.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok