Tomt for kontanter i minibanker og butikker over hele Telemark

Den langvarige vekterstreiken gir tomme minibanker og kontantmangel i flere butikker i Telemark.


Tor Espen Simonsen

Sparebank1 Telemark i Nome har ikke hatt besøk av Nokas’ pengetransport siden 5. november, og i tiden etter streiken trappet opp. Dette skjedde for kort tid siden, da verditransportruter i Oslo, Viken, Innlandet, Trøndelag, Møre og Romsdal, Agder, Vestfold og Telemark ble rammet.

Minibanken på Ulefoss er nå tom for norske sedler, og innskuddsautomaten er full. Samtidig må de fleste butikkene si nei til uttak i kassa. De er også tomme for fysiske penger.

Situasjonen vil trolig ikke bedre seg før selve streiken avsluttes.

To steder i fylket - ett i Nome
Områdebanksjef, Lars Gunnar Løvskeid, forteller at det er stopp for Sparebank1 sine minibanker i hele Telemark. Bortsett fra på to steder: Lunde og Notodden.

I Lunde er det nemlig installert en splitter ny automat som resirkulerer innskudd og legger sedlene klare for uttak igjen. Det betyr at maskinen i Lunde vil rusle og gå helt til den eventuelt blir full, sier Løvskeid.

Men banken har selv ikke anledning til å tømme automatene.

- Det er bare Nokas som har nøkken, sier Løvskeid.

Og i Nokas er det streik.

Lars Gunnar Løvskeid


Mer netthandel 
Kontantbruken i det norske samfunnet har falt som en stein de siste årene, men for noen grupper er fysiske penger fortsatt det eneste betalingsmidlet de har.

Trolig har også koronapandemien forsterket utviklingen. Forbrukerne har av smittevernhensyn lenge blitt frarådet å betale med mynt og sedler. Ifølge ett oppslag i magasinet Kapital i august, falt kontantbruken i Norge med 20 prosent under nedstengningen. Parallelt med dette har netthandelen eksplodert. Løvskeid tror mange i denne perioden har blitt digitale brukere og skaffet seg både bankkort og nettbank.For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok