Nå kan du snart gifte deg i herskapelige omgivelser. Og det blir helt gratis

Ulefos Hovedgaard kan snart bli mye mer tilgjengelig for allmenheten. Og et gammelt stridstema er med det løst: Nå blir det lov å gjennomføre vielser innendørs i det storslåtte anlegget.


Tor Espen Simonsen

Ulefos Hovedgard driftes, vedlikeholdes og markedsføres av Telemark Museum. Men Nome kommune betaler en betydelig del av moroa, gjennom et årlig tilskudd på 630 tusen kroner.

Forhandlingene rundt en ny samarbeidsavtale om betingelsene for dette økonomiske bidraget, har imidlertid stått i stampe lenge.

Stridens kjerne har vært kommunestyrets krav om å åpne museet for representasjon og vielser.

LES OGSÅ: Minibanker og butikker er nå tomme for kontanter 

Bemanning og oppvarming
Telemark Museum har motsatt seg at noe slik kan gjennomføres vederlagsfritt, mens kommunen har ment at den årlige overføringen på 630 tusen kroner er vederlag nok.

I sin styrebehandling av saken vedtok Telemark Museum på et tidligere tidspunkt at brudepar selv må betale for vigsel. Fra museets side er det argumentert med at en mer allmenn bruk kan komme i konflikt med ivaretakelsen av det historiske bygget, og at det gir øke driftsutgifter.

Ifølge museumssjef Jorunn Sem Fure har dette handlet om bemanning og oppvarming. Siden Telemark Museum står ansvarlig for verdiene på stedet, må det være ansatte til stede når bygget er i bruk av eksterne. Blant annet er det slike krav i forsikringsavtalen, får Kanalen opplyst.

HISTORISK BAKGRUNN: Les mer om Ulefos Hovedgaard på Wikipedia

Gleder seg til å ta imot par

Ett år på overtid har partene likevel kommet til enighet, og museumsdirektøren gleder seg til å ta imot forelskede brudepar fra Nome. 
 
- Nå har vi funnet en løsning som gjør at vi skal klare å gjennomføre vielser innenfor dagens bemanning, sier Sem Fure.

LES OGSÅ: Kroken på døra for Kampen pub og Ulefoss Mathus 

I det nye avtalen står det at museet som gjenytelse forplikter «å legge til rette for vielser vederlagsfritt for kommunen» og å «legge til rette for representasjon og profilering». Sesongen for giftemål vil begrense seg til sommerhalvåret.

- Styret i Telemark Museum har nylig behandlet avtalen og er tilfreds med den løsningen vi har fått på plass. Nå håper vi folk i Nome ønsker å bruke Hovedgaarden til vielser, sier Sem Fure.

Jorunn Sem Fure (Foto: Telemark Museum)


Seremonien - ikke festen 
De som gifter seg i herskapelige omgivelser på Ulefoss, får tilgang til den store havesalen med verandadører ut til terrassen og den utsmykkede parken på solsiden av hovedbygget. Salen er allerede rigget for arrangementer, og brukes både til seminarer og konserter i dag.

Kanalen presiserer at det er selve vielsesseremonien det nå åpnes opp for. Bryllupsfesten må nok arrangeres et annet sted.

Formannskapet i Nome skal diskutere og ta stilling til den nye avtalen på sitt møte tirsdag 1. desember.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok