MTE vurderer å kvitte seg med datterselskap. Politikerne ble informert på eiermøte mandag

Midt-Telemark Energi Holding AS er innstilt på å selge sin eierandel i Bø fjernvarme. I så fall kan de to eierkommunene vente seg en ekstra og sårt tiltrengt pengeinnsprøyting i 2021.

Kan bli solgt: Dette anlegget i Bø kan bli solgt utpå nyåret. (foto: Bø Fjernvarme)

Tor Espen Simonsen

- Bakgrunnen for vurderingen er at AT Biovarme, som eier 50 prosent av Bø Fjernvarme, vurderer å selge seg ut av sin fjernvarmevirksomhet, sier MTE-direktør Jon Arne Mørch Jonassen.

- Vi er enige om å sette i gang prosessen med salg, sier Nome-ordfører Bjørg Tveito Lundefaret i en kommentar til Kanalen.

Nome kommune og Midt-Telemark kommune eier henholdsvis 40 og 60 prosent Midt-Telemark Energi Holding AS (MTE). Begge eierne er tynget av en svært krevende økonomi, med omfattende kuttbehov i neste års budsjett. Et salg kan bety større utbytte til kommunene i 2021.

Ble informert mandag
Fjernvarmeanlegget i Bø har i en årrekke sørget for inntekter til morselskapene. Det lille anlegget i Bø som omsatte for 5,5 millioner kroner i fjor, har levert driftsresultater på rundt 1,1 millioner de siste fire-fem årene. I samme periode har utbyttet ligget tett opp til én million kroner, mens utbyttet de siste 10 årene i snitt ligget på 550 tusen kroner i året.

En vesentlig forklaring på de gode marginene, er stordriftsfordelene gjennom AT Skogs større biovarme-portefølje, forklarer direktør Jon Arne Mørch Jonassen. Samtidig kan de gode marginene forsvinne, dersom MTE blir stående uten dagens partner.

Mandag ettermiddag informerte Mørch Jonassen om saken i et eierskapsmøte med formannskapene i Nome og Midt-Telemark kommuner.

- Saken har dukket opp i forbindelse med at AT Skog har gjort en vurdering av å selge sin fjernvarmevirksomhet. Vi er enige om, i fellesskap med AT Skog, at andre vil ha bedre forutsetninger for å videreutvikle og drifte Bø fjernvarme. På den bakgrunn har vi trukket slutningen at hvis den rette eier melder seg og prisen er korrekt, vil vi vurdere et salg, sier Mørch Jonassen.

Saken behandles i MTEs styre 9. desember, der det tas stilling til et medsalg med AT Skog. Det betyr kort sagt at Bø fjernvarme selges som en del av en større pakke. Dersom planen vedtas, blir det gjennomført en aktiv salgsprosess med bistand fra ekstern ekspertise.
- Da kan vi forvente et salg til påske 2021. Kanskje før, sier Mørch Jonassen.  

- Hva legger du i «korrekt pris»?
- Det er vanskelig å si nå. Vi har ikke gjennomført en verdivurdering.

Muligheter for mer til kommunene

- Vil et salg sikre eierkommunene et større utbygge fra MTE neste år?
- Prosessen vi har informert om i dag har ikke noe med kommuneøkonomi å gjøre, men det er en vurdering vi har foretatt i MTE, basert på signalene fra AT Skog. Vi mener den industrielle jobben er gjort. Det står et flott anlegg i Bø nå, som den rette eieren kan drive videre. Men indirekte er det slik at et salg vil kunne medføre at vi kan gi et større utbytte til eierne våre.

- Med dagens lave strømpriser, skulle en tro det er mindre lukrativt å selge et selskap som driver med fjernvarme?
- Det spiller mindre rolle, og prisen på fjernvarme er bra. En kjøper vil ha et lengre perspektiv, og markedet er vant til disse svingningene. De må vi dessuten bli mer vant til, i hvert fall frem til vi får bedre utenlandsforbindelser og større eksport.

- Skal ha betydelig gevinst 
– Vi har ikke bestemt for å selge vår andel, sier daglig leder i AT Skog, Anders Øynes til Bø blad og Kanalen.

- Vi vurderer et salg og har fått flere henvendelser fra interessenter. Vi vil teste ut disse henvendelsene og markedet ellers. Vi skal ha en betydelig gevinst for å selge, legger Øynes til. 

 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok