Slik blir jula i Nome-kirkene. Nå må du melde deg på

Det blir julegudstjenester i Nome også i år. Men nå må man melde seg på arrangementet på forhånd.

Det blir julegudstjenester i Nomes hovedkirker, men i år er det påmelding på forhånd. Fra venstre: sogneprest Ragnhild Halden, organist Frøydis Holte, prostiprest Tone Anne Hvalen, kirkeverge Mona Halsvik og sogneprest Hege Andal Hofsten


Hege Dorholt

Menighetene samarbeider for å tilby flest mulig et kirketilbud i jula. Det blir gudstjenester julaften og første juledag i Holla kirke og Lunde kyrkje. Det blir ikke gudstjenester i de andre kirkene i år.

– Dette er på grunn av plassmangel. Vi må ta smittevernshensyn, og for å få med flest mulig blir det bare arrangement i hovedkirkene, forteller sogneprest i Lunde Ragnhild Halden.


Flere gudstjenester ved behov
Det er begrenset med plass også i hovedkirkene. Gudstjenestene på julaften har maks deltagerantall på 50 personer per kirke. Derfor settes det opp to arrangement både i Lunde og Holla, med mulighet for et tredje, tidligere på dagen.

– Ser vi at det fylles opp med påmeldinger klokka halv tre og fire, setter vi også opp gudstjenester klokken ett, forklarer sogneprest Hege Andal Hofsten i Holla.

For å få til dette har menighetene «styrket laget» og fått hjelp av prostiprest Tone Anne Hvalen. Påmeldingen til julegudstjenestene åpnet denne uken og det er første mann til mølla, som gjelder. Man kan melde seg via telefon til kirkekontoret, eller via menighetenes nettsider.

LES OGSÅ: Ny smittet onsdag kveld

Ikke allsang
Kirken har valgt å gjennomføre julens gudstjenester uten allsang.

– Dette er fordi synging øker smittefaren og da hadde vi måttet øke avstanden og fått plass til enda færre. I stedet har vi fått med oss flinke solister og vi har dyktige organister, så musikk og julestemning blir det, lover sokneprest Halden.

Julaften er det Maria Halland som er solist i Lunde kyrkje, mens Magnus Dorholt Kjeldal synger i Holla.
I tillegg til julaften blir det høytidsgudstjenester i begge kirkene første juledag og første nyttårsdag. Men prestene ønsker også å være tilgjengelig for folk i tiden fram mot julehøytiden.

– De to siste torsdagene før jul holder vi derfor åpen kirke. Da kan man komme hit og bare sitte, tenne et lys eller ta en prat. Prestene vil være til stede og tilgjengelige for publikim, forteller Hofsten.

Roser de ansatte
Etter et utfordrende år, er prestene glade for at de har fått til et tilbud i samsvar med smittevernsrutiner.

– Dette gleder vi oss skikkelig til. Vi er fornøyde med de løsningene vi har funnet nå, sier Halden. 
– Vi var redde for at det ikke skulle bli mulighet for noen gudstjenester, men så lenge det ikke skjer en stor økning i smittetilfellene nå så skal dette gå fint, legger Hofsten til.

Prestene roser stabene i kirkene og sier flinke ansatte har æren for at de har kunnet utføre sine oppgaver, tross utfordringer. 
– Jeg føler at alle, både ansatte og besøkende i kirka, har vist stor forståelse for at ting har måttet blir annerledes i år. Det var veldig trist når alt var nedstengt i vår og det ble utrykt stor glede når vi kunne samles igjen. Det viser behovet vi dekker, mener sogneprest Halden.


Vanskelig å trøste
Særlig begravelser har vært et sårt punkt for mange i denne tiden, siden man kun kan ha et begrenset antall med på bisettelsen.

– Det har vært tungt for oss også, ikke å kunne gi et håndtrykk eller en trøstende klem i slike situasjoner, medgir sogneprest Hofsten.
– Vi har etter hvert utvikla god kompetanse på «øyeklemming», man kan også trøste med blikket, mener prostiprest Hvalen.

LES MER: Slik har du aldri sett den radioaktive slagghaugen 

Nattverd og kirkekaffe har også måttet vente under pandemien.
– Nattverd er svært viktig for noen. Derfor har vi kunnet tilby dette en til en, for eksempel på sjukeheimen, forteller Hofsten. Når kirken igjen kan åpne for tradisjonell drift, med allsang nattverd og fulle kirkebenker, er fortsatt uvisst.For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok