Rolig i Nome – sterk koronaøkning i Skien

Årets mest hektiske handleuke ligger foran oss. Samtidig øker smittetallene bratt i Skien, der mange fra Nome vanligvis kjøper inn varer og gaver til jul. Faktisk er Landmannstorget nå rødere enn Karl Johan. 

Vil ikke advare mot handleturer til Skien, men ber folk tenke seg nøye om.

Tor Espen Simonsen

Siden mars har 19 personer testet positivt for covid-19-sykdommen i Nome. Flesteparten av disse har vært syke i løpet av den «andre bølgen» som landet nå er inne i. Men da har også testregimet vært mer liberalt.

LES OGSÅ: Innstiller flere avganger fra Lunde

19 personer er ikke noe stort tall når vi vet at sykdomstilfellene fordeler seg utover snart 10 måneder, og en befolkning som rommer 6500 mennesker. Men tallet er høyere enn i Midt-Telemark.

Der har 18 personer ifølge VGs oversikt testet positivt for covid. Målt mot innbyggertallet har Nome hatt 70 prosent flere positive koronaprøver enn nabokommunen.Bratt kurve i Skien 
De to siste ukene er tre smittetilfeller avdekket i Midt-Telemark og to i Nome. Situasjonen er med andre ord ganske avklart i Midtfylket, og lokale utbrudd uten kjente smittekilder er foreløpig unngått.

Samtidig er smittetrykket Telemark rekordhøyt, som følge av røde kommuner i Grenland.

LES OGSÅ: Rekordfå kan kalles seg nomeheringer 

Skien er en annen av Nomes nabokommuner, der mange vanligvis legger turen når julehandlen skal gjennomføres. De siste ukene har byen opplevd et større lokalt utbrudd, som har gitt høye smittetall. Lørdag alene ble det meldt inn 19 nye tilfeller, altså like mange som Nome har hatt i hele perioden siden mars. De to siste ukene er antallet nye koronasyke i Skien oppe i 129.

I øyeblikket har Skien flere meldte smittetilfeller per innbygger enn Oslo og de andre store byene i Norge. TA meldte mandag at det er innført rødt nivå også på grunnskolen i Skien. Flere skoler sender barna hjem før den vanlige juleferien starter.

LES OGSÅ: Dette må du vite om julegudstjenestene 

Mandag vedtok Skien kommune nye, lokale smitteverntiltak som også setter begrensninger for julehandelen. Les tiltakene her (ekstern side). 

Advarer ikke mot Skien-turer
I en stor innbyggerundersøkelse i regi av Telemarksforsking (2014) ble det avdekket at over 80 prosent av innbyggerne i Nome handler utenfor kommunen daglig, ukentlig eller flere ganger i måneden. Skien var da den største mottakeren av handelslekkasjen fra Nome. Vi vet at handlevanene har blitt sterkt endret under pandemien, og den lokale handelsstanden i Nome har opplevd et betydelig oppsving. Likevel må vi forvente at mange kommer til å farte til Skien når julegavene skal handles inn.

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret og varaordfører Anders Hjelseth vil likevel ikke fraråde folk å dra til byen.

- Vi mener er det for drastisk å fraråde det, men det har aldri vært enklere å anbefal folk å ta julehandelen i Nome. Her får du det meste av det du trenger, sier Lundefaret.

Den politiske ledelsen i Nome ber folk tenke seg grundig om og følge smittevernrådene ekstra nøye hvis de skal til Grenland.

- Hva med studenter som kommer hjem på juleferie, har dere noen anbefalinger der?

- Jeg får flere spørsmål om dette. Mange lurer også på hvorfor ikke grunnskolen i Nome kan stenge 18. desember. Men ut fra den lokale smittesituasjonen er det ikke grunnlag for å sette inn ekstraordinære tiltak hos oss. Nasjonale retningslinjer sier at studenter kan komme hjem til jul, og det håper vi de gjør. Samtidig må studentene være ekstra påpasselige og overholde smittevernreglene, sier Lundefaret.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok