Nome vgs blir den eneste skolen i regionen med dette tilbudet

Nome vgs, avdeling Lunde, får en helt ny VG3-linje neste skoleår. Blir eneste skole i regionen med dette tilbudet.

Knut Martin Tovslid og Marit Hoven

Hege Dorholt

VG 3 anleggsmaskinmekaniker er et utdanningsløp som ikke finnes i regionen fra før. Dette har vært etterspurt av bransjen selv og både næringen og opplæringskontoret har ønsket et slikt tilbud.

Hovedutvalg for utdanning i fylket har foreslått at en slik linje skal ligge i Lunde. Denne uka ble det vedtatt i fylkestinget og dermed er skolen i Lunde en klasse rikere fra neste skoleår til høsten.

Her blir det 15 søkbare elevplasser.

LES HELE AVISA: Les dagens Kanalen som eAvis her 

– Skriker etter folk
Ved å velge dette løpet blir man kvalifisert for reparasjoner av alle slags anleggsmaskiner, og bransjen lover lærlingplasser.

– Bransjen skriker etter folk og både lokale aktører og bedrifter i hele fylket samt deler av Viken står klare med lærlingplasser, sier avdelingsleder for byggfag, teknikk og industriell produksjon, Knut Martin Tovslid.

En av de lokale bedriftene som ønsker tilbudet velkommen er Tveito Maskin, som har en maskinpark på til sammen 30- 40 enheter.

– Dette er veldig positivt for næringa i hele området, sier daglig leder Hallgeir Lie. Han mener linjen styrker både skolen og bransjen.

LES OGSÅ: Go Ahead skylder på dårlige togsett

Tveito Maskin klar med lærlingplass
Bedriften har eget verksted med cirka 1,5 årsverk mekaniker.

– Vi har én ansatt mekaniker på verkstedet. I tillegg har vi andre ansatte som er kvalifiserte og utfører vedlikehold på verkstedet, forklarer Lie.

Tveito har 20 maskiner i daglig drift, men med smått og stort favner maskinparken mellom 30 og 40 enheter. Dermed er aktiviteten på verkstedet stor.

– Det er helt essensielt for oss med eget verksted og mekaniker. Eksterne reparasjoner og vedlikehold er veldig kostbart.

Bedriften har allerede signalisert at de kan ta imot én lærling.

– Arbeidet her er veldig relevant med tanke på utdanningen de får gjennom det nye linjetilbudet, sier Lie.

LES MER: Her går den gamle kafeen opp i røyk 


Også relevant for skogbruk
– Vi er svært godt fornøyde med at vi får denne sjansen. Her har vi kvalifiserte lærere med relevante fagbrev og den nye linja befester skolen som en sterk yrkesskole, både i fylket og i en større region, sier rektor Marit Hoven.

Tovslid mener det også er en styrke at fagmiljøet ligger i området rundt skolen.

– Her har vi flere bedrifter og kompetanse knyttet til anleggsmaskiner. I tillegg er dette en relevant utdanning for skogbruk, som vi har mye av i området, sier han. Han peker på at utdanningen ikke bare er viktig for alle som har anleggs- og skogsmaskiner, men også for de som kommer i andre rekke:

LES OGSÅ: MTE fusjonerer med større aktør 

– Det er flere bransjer og bedrifter som igjen er avhengig av firmaene som drifter disse maskinene. Utdanningen er vel så viktig for dem, sier han. Bransjeutfordring Det er flere veier inn til dette løpet. Ingen av Nome videregåendes VG2 elever kan søke til dette tredje året, men tilbudet blir søkbart for elever fra et større område.

– VG1 Tipp hos oss er en start på dette løpet. Så kan man ta VG2 Arbeidsmaskiner, for eksempel i Dalen, og komme tilbake hit for VG3 Anleggsmaskinmekaniker. Dette blir søkbart fra hele fylket, samt Viken og Akershus, forklarer Tovslid. Dermed styrkes både Nome og Dalen.

– Nå får vi muligheten til å hjelpe en hel region med en bransjeutfordring, og det er veldig moro, avslutter Tovslid.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok