Ordføreren får korona-kritikk. Er hun et dårlig forbilde?

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret får kritikk for å være et dårlig forbilde når det kommer til smittevern. På den ene siden oppfordrer hun folk til å være forsiktige og holde seg hjemme. På den andre siden deltar hun selv på kulturarrangementer der mange er samlet.

Får kritikk Bjørg Tveito Lundefaret

Tor Espen Simonsen

Den siste tiden har ordføreren blant annet vært til stede på Nome kulturskoles juleforestilling. Torsdag rettet ambulansesjåfør Bjørnar Johnsen kritikk mot at ordføreren deltar på så mange arrangement. I et Facebook-innlegg kaller han det umusikalsk.

LES OGSÅ: Her brennes den gamle kafeen ned 

- Jeg ser jo den utfordringen selv, sier Bjørg Tveito Lundefaret til Kanalen.

- Men jeg vil understreke at alle arrangementer og aktiviteter jeg deltar på følger nasjonale retningslinjer. Det er vi gode på i Nome. Når det gjelder Kulturskolens arrangement, var det etter min mening veldig godt tilrettelagt og gjennomført med smittevernhensyn, legger hun til.


Vanskelig balansegang
Ordføreren sier hun er klar over utfordringene som oppstod da publikum ble sluppet ut i vestibylen. Men understreker at voksne mennesker også må ta et selvstendig ansvar for avstandsregelen.

- Hvorfor er et riktig å gjennomføre et slikt arrangement, når oppfordringene fra nasjonalt hold sier at vi skal holde oss mest mulig hjemme og ha færrest mulige sosiale kontakter?
- Det er en vanskelig balansegang, men så lenge vi ikke har smitte i Nome, skal vi heller ikke stenge helt ned. Det er også viktig å gi barn og unge noen gleder i hverdagen, så lenge vi gjør dette innenfor smittevernreglene.

- Registrerer at det er delte meninger
- Når du deltar på offentlige arrangementer, er du vel med på å normalisere det å gjøre aktiviteter som strengt tatt ikke er nødvendig?

- Det er jeg ikke helt enig i. Så lenge ting blir gjort i henhold til retningslinjene, må det være lov å heie på kulturfolk for at de arrangerer noe. Selv om dette er en balansegang, mener jeg det å opprettholde tilbud for barn og unge bør bli prioritert.

- Er du et godt forbilde?

- Jeg registrerer at det er delte meninger om det, og det er mulig jeg burde tenkt mer på min rolle. Samtidig ivaretar jeg smittevernet i henhold til de reglene vi har å forholde oss til. Næringslivets julefrokost ble blant annet avlyst, og da valgte vi å dele ut prisene for årets bedrift og etablerer, på en mer avgrenset måte.

LES OGSÅ: Nytt utdanningstilbud i Lunde 

Har selv avlyst stor julaften
- Betyr det at vi i Nome skal se bort fra Ernas råd om å holde oss hjemme og ha færrest mulig nærkontakter, så lenge vi har et lavt smittetrykk? Er det for eksempel feil av familier å splitte seg opp på julaften?

- Så lenge dette er en anmodning, skal vi bruke skjønn. Hadde det vært mye smitte i Nome, hadde vi gjort ting annerledes, og eksempelvis ikke arrangert juleforestillingen. Anmodningen tar utgangspunkt i situasjonen i landet under ett, og vi forholder oss til nasjonale regler. Jeg har selv avlyst julaften med mange gjester, og jeg mener det er vanskelig å sammenligne dette. For mange gjester samlet inne i en stue over flere timer gir større smittefare, enn offentlige arrangementer der smittevernreglene overholdes.

LES MER: Legger skylden på dårlige togsett 

Ordføreren legger til at hun synes det er viktig å støtte opp om både kulturarrangører og spisesteder så lenge arrangementene foregår etter reglene.

- Dette er aktører som har store utfordringer i disse tider, men som nevnt er det en krevende balanse.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok