1500 personer er i risikogruppen for korona i Nome. Se hvem som står først i vaksinekøen

Kommuneoverlege Kristin Sekse og hennes team er informert om at Nome ikke kan forvente leveranser av koronavaksiner før på nyåret. Men allerede 4. januar må apparatet stå klart til å starte vaksinasjonen.

Tor Espen Simonsen

Hele verden står på terskelen til en ny tid. Snart får vi tilgang til det som kan stanse den pågående koronapandemien. Enkelte land har allerede startet arbeidet med å beskytte befolkingen mot covid-19, og denne uka opplyste helseminister Bent Høye at de første leveransene ankommer Norge før julaften.

TORSDAG: Nytt smittetilfelle i Nome

Parallelt med dette er smitteteamet i Nome informert om at vi trolig må vente til utpå nyåret før de første dosene kan deles ut.

«Ikke ring til oss!»
Nå vet vi også mer om hvordan vaksineprogrammet blir utformet lokalt, hvem som prioriteres først, hvor selve vaksinasjonen skal skje, når mottakerne oppnår beskyttelse og hvor mye dette vil koste.

De detaljerte svarene får du ved å lese videre.

LES MER: Ordføreren får korona-kritikk 

Aller først har kommuneoverlegen er viktig anmodning til innbyggerne:

- Folk må ikke ringe til sitt legekontor for å bestille vaksine, sier hun.

Alle innbyggere i Nome som er definert inn i en av risikogruppene for covid-19, blir kontaktet av kommunen med tilbud om vaksine når tiden er moden.

Annonsen

Stykkevis og delt
Det er nemlig ikke slik at Nome får levert én stor pakke med vaksiner som rekker til hele befolkingen.

I januar begynner Nome å motta mindre leveringer av doser, og de kommer trolig stykkevis og delt.

- I hvert fall forventer vi at det blir slik i starten, sier Sekse.


Disse får dosene først
Hvilke personer som blir de første til å motta beskyttelsen i form av vaksine, er imidlertid strengt prioritert og vil følge en nøye utvalgt liste.  

- De som bor på institusjonene og i omsorgsboligene, samt mottakere av hjemmetjenester får tilbud om vaksine først. Deretter står alle eldre over 65 år for tur. Samtlige i disse gruppene kontaktes av kommunen, sier Sekse. 

Allerede denne uka har smitteteamet startet utarbeidelsen av nøyaktige lister for hvor mange og hvem som i første omgang skal kontaktes. En lokal vaksineplan skal rapporteres til fylkesmannen innen fredag, og kommunen må være parat til å starte selve vaksinasjonen allerede fra 4. januar. Det er ikke dermed sagt at arbeidet kommer i gang på denne datoen, men apparatet må være på plass.

Vaksineringen av de mest sårbare risikogruppene, altså beboere på institusjoner og omsorgsboliger, samt mottakere av hjemmetjenester, får tilbud om å ta vaksinen der de bor.


LES MER: Flere mener juleforestillingen burde vært avlyst

1500 personer på liste
Når dette er gjort, og den store gruppen med eldre over 65 år står for tur, er planen å gjennomføre en form for massevaksinasjonen. Samme metode som under høstens influensavaksine blir trolig tatt i bruk. Da ble det gjort i stand to store oppmøtesteder, ett i Lunde og ett på Ulefoss. Operasjonen tok cirka to uker.

Forskjellen er at i korona-tilfellet er det mer usikkerhet rundt selve leveransene av preparatet. I tillegg må vaksinen tas i to omganger.

Kommuneoverlege Kristin Sekse


Holder ikke med ett stikk
Risikogruppene for korona og risikogruppene for influensa er omtrent identiske. Det betyr at Nome huser cirka 1500 innbyggere som er definert i risikosonen, og som blir prioritert tidlig.

Utfordringen med de vaksinetypene som er tilgjengelige på markedet i dag, er at det kreves to doser per mottaker.
- For å få en tilstrekkelig beskyttet mot covid-19, kreves det to doser. De må tas med cirka tre ukers mellomrom, og vi antar at det tar cirka tre uker etter dose nummer to, før beskyttelsen virker, sier Sekse.

Det betyr at hele prosedyren med vaksinering må gjentas to ganger, og det vil ta minimum seks uker fra det første sprøytestikket til en person oppnår beskyttelse. Siden dosene leveres «stykkevis og delt» og i mindre kvanta per gang, må vi trolig vente til et godt stykke ut på våren, før risikogruppene er tilstrekkelig beskyttet.


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok