Vaksinene leveres til Nome første uka i januar

Kommuneoverlege Kristin Sekse opplyser til Kanalen at den første leveransen av koronavaksiner kommer til Nome første uka i januar.

Kristin Sekse


Tor Espen Simonsen 

Men slik Kanalen også har skrevet tidligere, er det ikke snakk om at disse dosene vil rekke over hele befolkningen.

LES MER: I 2021 blir det billigere å bo i Nome

- Vi har fått beskjed om at det kommer et lite antall vaksiner til Nome første uka i januar, opplyser Sekse til Kanalen på SMS. 

- Dette er nok til å noen av beboerne på institusjon, sier hun videre.

Etter det Kanalen forstår er det snakk om 25 doser, dette tallet meldes også av VG tirsdag kveld. 


Prioriteringslister er laget 
Kommuneoverlegen regner med at flere partier med vaksinedoser blir levert fortløpende.

Det foreligger en streng prioriteringsliste for hvem som skal få tilbud om beskyttelse mot covid-19. Slike lister er utarbeidet over hele landet, ettersom leveransene av vaksinene vil skje stykkevis og delt utover vinteren.

Du kan lese mer om det lokale vaksineprogrammet ved å gå til denne artikkelen.

Seks-syv uker før virkingen slår inn  
1500 personer er definert inn i en av risikogruppene for koronaviruset i Nome. De som får tilbudet først, er beboere på institusjoner, bofellesskap og mottakere av hjemmetjenester. Disse gruppene får ta vaksinen der de bor.

Deretter følger den store gruppen av eldre personer over 65 år. Her skal vaksinasjonen foregå på definerte steder, slik det var under influensavaksinasjonen i høst.  

LES OGSÅ: Må stå vakt ved skolen hver dag 

Koronavaksinen som Nome mottar i januar, må settes i to omganger. Det tar derfor opp mot seks-syv uker før virkingen av vaksinen gir mottakeren beskyttelse. I tillegg tar det også lang tid å vaksinere hele befolkningen, siden distribusjonen og logistikken rundt leveransene i starten vil gå ganske tregt.

Helsesjef i Nome, Ellen Moen, sier til Kanalen at resten av utstyret som trengs for å gjennomføre selve vaksinasjonen blir levert nå i romjulen.


Pfizer-vaksinen som nå kommer til Nome har flere utfordringer. På grunn av kort levetid må kommunene kunne ta imot dosene på fem dagers varsel. Når dosene først er tint og klare for kommunene, må de også benyttes innen fem dager. Etter dette vil de være ubrukelige. 

Andre vaksinepatenter som er på trappene, men som ennå ikke klargjort for det norske markedet, vil løse flere av disse utfordringen. Når produktene blir tilgjengelige, kan det øke takten i vaksinasjonen av befolkningen.  For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok