Disse tiltakene gjelder i Nome nå. Se full oversikt

Regjeringen kom i går med nye og strenger råd og påbud i kampen mot koronaviruset. Samtidig presenterte beredskapsledelsen i Nome sine lokale retningslinjer. Her er en oversikt.


Tor Espen Simonsen

- Nome kommune anbefaler på det sterkeste at våre innbyggere følger rådene, heter det fra beredskapsledelsen.

Dette skjedde søndag
Regjeringen har kommet med nye anbefalinger og regler som følge av smitteøkningen i jula. For å unngå en eventuell ny bølge, håper regjeringen at disse tiltakene vil føre til at tallene går ned.

Nome kommune følger de nasjonale rådene, og har ingen lokale forskrifter per i dag. Men beredskapsledelsen understreke viktigheten av å følge de nasjonale rådene for å hindre ytterligere spredning av covid-19.

Også i Nome har smittetrenden vært økende. Det kan du lese mer om her

Endret status for Nome vgs
Det er klart at ungdomsskolene i Nome går til rødt nivå fra og med tirsdag, når elevene skal tilbake til undervisningen.

Også Nome videregående skole har endret sin status fra gult til rødt nivå. Søndag kveld opplyste rektor Marit Hoven til Kanalen at skolen ble stående på gult nivå, etter en vurdering av smittevernoverlegen. Men statusen ble senere endret.

I praksis vil overgangen til rødt nivå for Nome videregående skole bety økt bruk av digital hjemmeundervisning, forteller administrativ leder Anette Ajer.

Det er særlige i fellesfagene (norsk, historie, engelsk og så videre) at hjemmeundervisning blir benyttet. Dette gjøres for å ikke blande kohortene. Vanligvis består en yrkesskoleklasse av 15 elever, men i fellesfagene dobles elevtallet og gruppene blandes. For å unngå en slik blanding, blir hjemmeundervisning tatt i bruk. Praksisen vil være litt ulike i Lunde og på Søve, opplyser Ajer.

Du kan lese mer om utviklingen ved Nome vgs her.  


Slik blir det i Nome
Nedenfor vil du se de rådene og reglene som nå gjelder for smittevernet i hele landet og lokalt i Nome.

• Unngå å ha gjester i hjemmet. Vent 14 dager med private besøk.
Unntak for nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med én til to faste venner eller til en fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

• Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs, anbefales utsatt til etter 18. januar.
Dette gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser/kohorter. Alle kommunale idretts- og kulturbygg i Nome blir stengt. Nome kino blir stengt. Aktiviteter i kommunale lokaler og i kommunal regi blir utsatt til etter 18. januar.

- Vi oppfordrer alle lokale lag og organisasjoner til å følge dette rådet, sier beredskapsledelsen.

Skole og utdanning
Alle landets videregående skoler og ungdomsskoler går over til rødt nivå. Skolene i Nome har planleggingsdag mandag, og dagen brukes til å planlegge for rødt nivå for ungdomsskolen. Det går ut sms-varsel til foresatte med informasjon.

Butikker
Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand samt ha adgangskontroll, sier beredskapsledelsen. Regjeringen vil i løpet av de nærmeste dagene vurdere om det skal forskriftsfeste en begrensing på antall og adgang i butikker.

- Nome kommune anbefaler på det sterkeste at handelsstanden i kommunen følger rådet om antallsbegrensninger.

Private sammenkomster og arrangement
• Maksimalt fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Hvis man er flere enn fem i samme husstand, kan selvfølgelig alle i husstanden møtes.
• Maksimalt 10 personer på innendørs idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger, seremonier og så videre. Likevel kan det være 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert.

Ytterligere tiltak – ikke innført i Nome
Kommune med stort smittepress kan i tillegg vurdere å sett inn flere og strengere tiltak. Disse ble vurdert da beredskapsledelsen i Nome hadde møte søndag kveld, men blir ikke innført i Nome slik smittesituasjonen er nå. Tiltakene vurderes fortløpende framover, heter det.

Kommuner med stort smittetrykk blir bedt om å vurdere å innføre ytterligere tiltak i sin kommune (NB: ikke innført i Nome).
• Barnehage og skoler innfører rødt nivå
• Påbud med munnbind når 1 meters avstand ikke kan overholdes
• Påbud med hjemmekontor når det er mulig
• Påbud om stenging av treningssenter og svømmehaller

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok